Анонси


    Назад

    УТИЛІЗУЄМО РТУТЬВМІСНІ ВІДХОДИ ПРАВИЛЬНО!

    Люмінесцентні лампи, зазвичай, мають багато переваг, адже є більш економічними і витривалішими при правильному використанні. Однак, є в них і суттєвий недолік – сполуки ртуті та інші небезпечні хімічні речовини, що застосовуються в конструкції лампи.

    Так, у кожній лампі знаходиться до 70 мг ртуті залежно від її типу.

    Ртуть – метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легкорухома рідина, що при ударі поділяється на дрібні кульки, у 13,5 разів важча за воду. Температура плавлення – 38,870С. З підвищенням температури випаровування ртуті збільшується. А при потраплянні до організму людини через органи дихання залишається там на все життя та може спричиняти головний біль, розлади шлунку, порушення нервової системи тощо.

    Саме цим і викликана небезпека при неправильній експлуатації, утилізації чи знешкодженні відпрацьованих ртутьвмісних ламп.

    Відповідно до законодавства небезпечними відходами є відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними (стаття 1 Закону України «Про відходи»).

    Відходи, що утворилися в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов’язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення, є побутовими відходами. Джерелом їх утворення є об’єкт, на якому утворюються побутові відходи (житловий будинок, підприємство, установа, організація, земельна ділянка). Тож, можемо зробити висновок, що відпрацьовані ртутьвмісні лампи є небезпечними відходами, які утворюються в тому числі у складі побутових відходів.

    З огляду на небезпеку, перед власниками відходів виникає багато питань щодо правил зберігання відпрацьованих ламп, їх утилізації чи знешкодження. І тут слід враховувати, що утилізація або знешкодження відходів має відбуватися так, аби небезпечні речовини  не потрапили у природнє середовище – ґрунт, водні об’єкти, об’єкти лісового фонду, повітря тощо.

    Згідно з частиною 9 статті 351 Закону України «Про відходи» небезпечні відходи у складі побутових відходів збираються окремо від інших видів побутових відходів, а також мають відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

    Тож, просто викинути ртутьвмісну лампу у смітник ні в якому разі не можна!

    Особи, винні в порушенні законодавства про відходи, зокрема, в частині невиконання вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення та захоронення, що призвело до негативних екологічних, санітарно-епідемічних наслідків або завдало матеріальної чи моральної шкоди, відповідатимуть юридично.

    Так, за порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення, громадянин повинен буде сплати від 340 до 1360 гривень штрафу, а суб’єкт підприємницької діяльності – від 850 до 1700 гривень відповідно.

    У Чернігові непошкоджені матеріали, що містять ртуть (освітлювальні люмінісцентні лампи, термометри, термостати), та елементи живлення (батарейки, акумулятори) можна приносити до пунктів прийому, що розташовані на базі комунальних підприємств міста. Адреси пунктів прийому розміщені на офіційному веб-порталі Чернігівської міської ради за посиланням.

    Працівники пунктів здійснюють відповідний облік та контроль отриманих на зберігання від мешканців міста небезпечних відходів, за їх найменуванням та кількістю.

    Такий приклад є чудовим для запозичення новоствореними ОТГ для регіонального впровадження, де питання безпечного поводження з небезпечними складовими побутових відходів залишається відкритим.

    Підсумовуючи, ще раз зазначимо: відпрацьовані ртутьвмісні лампи класифікуються як надзвичайно небезпечні відходи, а відтак їх утилізація чи знешкодження має відбуватися із дотриманням усіх санітарних і екологічних норм. Тільки так вдасться убезпечити навколишнє природнє середовище від забруднення та зберегти людське здоров’я!

     

     

    За інформацією офіційного вебсайту
    Державної екологічної інспекції у Чернігівській області

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система