Анонси


    Назад

    В УКРАЇНІ ВПРОВАДЖУЮТЬ АЕРОКОСМІЧНИЙ МОНІТОРИНГ ДЛЯ ФІКСАЦІЇ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ПРИРОДИ

    Завдяки співпраці Міндовкілля з Державним космічним агентством України відтепер незаконні рубки лісу, видобуток корисних копалин, стихійні сміттєзвалища, а також забудови узбережь водойм будуть відслідковуватися за допомогою аерокосмічної̈ зйомки.

    – Ми дуже вдячні Державному космічному агентству за можливість отримувати знімки з космосу у ретроспективі та збирати достовірну інформацію про незаконні рубки або розробку кар’єрів. Тепер, виходячи на перевірку, інспектори Державної екологічної інспекції України (ДЕІ) чітко знатимуть координати місць, на які треба звернути увагу першочергово, та швидше встановлюватимуть винуватців. Цей новий інструмент підходу до екологічного контролю перебуває на етапі тестування. Він допоможе спростити процедуру проведення самих перевірок, пришвидшить нарахування збитків та стане суттєвим доказом у судах, – зазначив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Шахматенко.

    Співпраця Державного космічного агентства з Міндовкілля розширила спектр використання супутникових знімків в Україні. Це хороша можливість розвинути ті сервіси, які вже давно працюють у передових країнах світу та приносять значний результат у протидії та попередженні злочинів в екологічній сфері. Ми завжди відкриті до пропозицій та з перспективою оцінюємо співпрацю між державними органами у сфері контролю та моніторингу території України з метою захисту державних інтересів. Відтепер і в екологічній сфері рівень реагування на загрози відповідатиме світовим стандартам використання супутникового ресурсу, – зауважив виконуючий обов’язки голови Державного космічного агентства Михайло Лев.

    До цього процесу Міндовкілля залучило експертів з Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління. Вони отримують дані дистанційного зондування землі з космічного агентства, проводять їх дешифровку та аналітичну обробку, за допомогою якої інспектори зможуть фіксувати порушення природоохоронного законодавства.

    За словами ректора Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександра Бондаря, фахівці беруть архівні знімки з різними датами, виділяють необхідні ділянки та, за допомогою програмних перетворень, проводять аналіз з порівнянням знімків у часовому діапазоні. Далі ми порівнюємо отриману інформацію про фіксацію змін, що відбулися, з матеріалами дозвільних документів на заготівлю деревини. Отримані висновки передаються фахівцям ДЕІ для реагування.

    На основі космічних знімків інспектори Держекоінспекції вже проводять перевірки лісгоспів у тестовому режимі. Наступним кроком стане відслідковування порушень у сфері надрокористування. Так само будуть аналізуватися стихійні сміттєзвалища та прибережні захисні смуги.

    Для прикладу, ДЕІ отримала звернення від громадян, що ДСП «Північна Пуща» здійснює лісокористування без передбачених погоджень та лімітів, не отримавши висновку з оцінки впливу на довкілля, а також проводить суцільні рубки лісу на площі понад гектар. Ця перевірка проводилась із використанням супутникових знімків земної поверхні, на яких підтвердилися факти вирубки лісу. За результатами, інспектори встановили низку порушень природоохоронного законодавства та нарахували збитки на суму 15 мільйонів гривень. Матеріали передані правоохоронцям.

    Практика використання космічних знімків показує швидкі результати фіксації природоохоронних правопорушень та встановлення винуватців. А ретроспективний аналіз допомагає зрозуміти, на яких територіях потрібно здійснювати посилений контроль.

    Згодом планується запустити такий аерокосмічний моніторинг в Україні на постійній основі.

    За інформацією Міністерства захисту довкілля
     та природних ресурсів України

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система