Анонси


    Назад

    ЩОБ ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМУ З ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ, ТРЕБА ОНОВИТИ ЗАКОНОДАВСТВО

    На цьому наголосив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Платіжка».

    Більше 20 років галузь працює за правилами, встановленими ще у 1998 році Законом «Про відходи». За цей час змінилися не лише технології збирання, переробки та захоронення відходів, а й їх склад.

    За словами Руслана Стрільця, сьогодні інвестор, вивчаючи питання рентабельності початку проєктів, прагне отримати від муніципалітетів гарантії.

    «Вартість реалізації сміттєпереробних проєктів сягає декількох мільйонів євро, а строк окупності – не менше 10 років. Однак наразі відсутні гарантії стабільних умов роботи для інвесторів. Ситуація має змінитися із прийняттям законопроєкту № 2207-1д «Про управління відходами», що вже схвалений Верховною Радою у першому читанні та готується до другого», - відзначив Руслан Стрілець.

    Сьогодні трапляються випадки, коли відходи не доїжджають до полігону та викидаються деінде. Або кількість відходів, що потрапляє на полігон, відрізняється від зібраної перевізником у населення. У результаті полігон недоотримує кошти на забезпечення технологічних процесів.

    «Ми повинні встановити чіткі правила, що кошти, які сплачує населення, будуть доходити у повному обсязі до кожної ланки системи управління відходами. Для цього має з’явитися окремий учасник – адміністратор муніципальних відходів. Саме це і передбачено законопроєктом № 2207-1д та знайшло схвалення у представників органів місцевого самоврядування», - наголосив Руслан Стрілець.

    Адміністратори контролюватимуть та забезпечуватимуть діяльність усього ланцюжка операцій, пов’язаних з управлінням відходами в містах, а також якість послуг, які надаються населенню. Це створить можливість справедливо розподіляти кошти між надавачами послуги та залучати інвесторів.

     

    За матеріалами офіційного вебсайту
    Міністерства захисту довкілля
    та природних ресурсів України

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система