Анонси


    Назад

    СЬОГОДНІ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ МОРСЬКИХ ССАВЦІВ

    У всьому світі 19 лютого відзначається Всесвітній день захисту морських ссавців. Це свято започатковане у 1986 році, коли після 200-річного нищення китів Міжнародна китова комісія (МКК) заборонила полювання на цих тварин і торгівлю їх м’ясом. Сьогодні дозволено промисел китів виключно для задоволення потреб корінного населення (так званий «аборигенний промисел») і вилучення тварин цього унікального виду в наукових цілях за спеціальними дозволами урядів-членів МКК. 

    Міжнародна спільнота відзначає День захисту морських ссавців, привернути увагу влади та громадськості до питань захисту китів та інших морських ссавців, яких до тепер на нашій планеті зберіглося всього 119 видів.

    Незважаючи на заходи з їх збереження, знищення тварин не припиняється. Крім того, значно шкодить життєдіяльності мешканців морів і океанів господарська діяльність людини. До прикладу, чимало морських ссавців травмується та гине через рибальські снасті, а також внаслідок забруднення океанів нафтопродуктами і розширення географії нафтовидобутку на морському шельфі.

    В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів, адже вони є єдиними представниками морських ссавців, які мешкають у наших солоних водах. Це дельфін афаліна, дельфін білобокий (звичайний) та морська свиня (азовка). Через загрозу зникнення усі 3 види морських ссавців занесені до Червоної книги України і підлягають особливій охороні, а їхній вилов і використання у комерційних цілях заборонено законом.

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система