Анонси


    Назад

    В ОБЛАСТІ РОЗРОБЛЯЄТЬСЯ ПРОГРАМА МОНІТОРИНГУ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ

    Учора, 18 лютого, відбулось третє засідання обласної комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря, де обговорили основні аспекти розроблення відповідної обласної програми.

    В обговоренні взяли участь фахівці профільних структурних підрозділів Чернігівської ОДА, дотичних установ і територіальних органів ЦОВВ в області, науковці та громадськість.

    Директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Катерина Сахневич зазначила, що наразі в Україні тривають процеси реформування системи моніторингу та управління якістю повітря. Зокрема, на сьогодні Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України розроблений проєкт типової форми програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, який проходить процедуру погодження.

    Очільниця профільного департаменту ОДА повідомила, що торік в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки Національним університетом «Чернігівська політехніка» виконана науково-дослідна робота з оцінки фактичного стану атмосферного повітря області, яка буде взята за основу при формуванні обласної програми.

    Після затвердження типової форми Департаментом екології та природних ресурсів ОДА спільно з іншими профільними підрозділами й установами на її основі розроблятиметься обласна програма державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря.

    У ході наради учасники розглянули результати досліджень стану забруднення атмосферного повітря, проведені фахівцями КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова» в обласному центрі, а також спеціалістами Чернігівського обласного центру з гідрометеорології. Окрему увагу члени комісії приділили питанню здійснення державного нагляду (контролю) у сфері атмосферного повітря у 2020 році.

    За результатами засідання суб’єктам моніторингу атмосферного повітря доручено упродовж 2 місяців підготувати інформацію, необхідну для формування проєкту Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря в Чернігівській області на 2022-2026 роки. А до липня розроблений проєкт Програми буде направлений на погодження до Міндовкілля.

    – Аби програма моніторингу була дієвою та забезпечувала потреби області в отриманні необхідних даних про стан атмосферного повітря, вже зараз необхідно планувати заходи з розвитку мережі спостережень, зокрема вивчати доцільність створення нових стаціонарних або пересувних постів, – зауважила Катерина Сахневич.

    Нагадаємо, що управління якістю повітря здійснюється за принципом розподілу території України на зони та агломерації. Зокрема, область визначена як зона, а місто Чернігів – як агломерація.

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система