Анонси


    Назад

    ЧЕРВОНОКНИЖНА РОСЛИНА – НЕ БІЗНЕС!

    З настанням весни розпочинається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, серед яких чимало рідкісних. Так, значним попитом користуються підсніжники, проліски, сон-трава тощо.

    Через бажання збагатитися люди масово знищують ці рослини, не зважаючи на те, що вони занесені до Червоної книги України і охороняються законом. У наслідок цього популяції підсніжників та інших весняних квітів щороку зменшується, а в деяких місцях взагалі зникає.

    Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації закликає жителів та гостей Чернігівщини бути розсудливими, бережливо та відповідально ставитися до природи, аби зберегти рідкісну флору для майбутніх поколінь.

    Крім того, нагадаємо, що Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 88-1) за недотримання порядку придбання, збуту або розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо таке порушення стосується рослин, занесених до Червоної книги України, або скоєне на території об’єкту природно-заповідного фонду, штрафні санкції складають від 1700 до 3655 гривень.

    Відповідно до статей 90-91 КУпАП, знищення представників червонокнижних видів флори карається штрафом від 340 до 510 гривень, а незаконне збирання рослин в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 153 до 408 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення такого правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів.

    Як повідомляє Державна екологічна інспекція у Чернігівській області, для недопущення масового знищення рідкісних рослин дикої флори в нашому регіоні, як і по всій території України, вживатимуться заходи державного нагляду (контролю) щодо їх збереження. Зокрема, у разі виявлення таких порушень, інспектори складатимуть адмінпротоколи та передаватимуть їх до суду. Це стосується не тільки незаконних збирачів первоцвітів, а й тих, хто ними торгуватиме.

     
    Довідково. Підсніжник білосніжний (підсніжник звичайний) занесений до Червоної книги України. Природоохоронний статус виду: неоцінений. Зазвичай росте у листяних лісах, (дубових та грабоводубових), на галявинах, в узліссях та чагарниках, потребує достатньо зволоженого ґрунту. Популяції цієї рослини здебільшого численні, вид у багатьох місцях навесні аспектує. Проте біля населених пунктів і місць відпочинку популяції регресують і зникають. Спостерігається тенденція до зменшення кількості квітучих особин.

     

    Департамент еколгії та природних ресурсів 
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система