Анонси


    Назад

    ЕКОЛОГИ ЗАСТЕРІГАЮТЬ ПРО ЗАГРОЗИ ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНОГО ПЕРІОДУ

    З настанням потепління у населених пунктах, на полях і городах розпочинається прибирання прибудинкових та присадибних територій, а також підготовка до весняно-польових робіт. При цьому як агропідприємствами, так і населенням дуже часто нехтуються правила безпечного поводження з відходами та заборони щодо випалювання залишків рослинності. Необережне поводження з вогнем та засмічення довкілля завдають значної шкоди як природі, так і здоров’ю людей. Так, через необачність та безвідповідальність паліїв навіть невелике загорання може призвести до масштабних пожеж.

    Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації вкотре наголошує на необхідності дотримання правил протипожежної безпеки в екосистемах та закликає населення не палити суху траву і сміття! Відходи необхідно вивозити на санкціоновані сміттєзвалища, а залишки рослинності краще компостувати.

    Крім того, нагадуємо, що з настанням пожежонебезпечного періоду збільшується ризик виникнення лісових пожеж, наслідки яких можуть бути дійсно руйнівні: зменшення площі лісових насаджень, втрата біорізноманіття, знищення степових угідь, зниження родючості ґрунтів та глобальні зміни клімату.

    Торік через людське недбальство на Чернігівщині зареєстровано 99 пожеж у лісових масивах на загальній площі майже 946 гектарів; 1334 випадки загоряння сухої трави і сміття на відкритій території (близько 3530 гектарів); 22 пожежі на торфовищах (121 гектарів) .

    За виявлені порушення за спалювання рослинності та її залишків, сміття і порубкових решток, недотримання пожежної безпеки в лісах притягнуто до адміністративної відповідальності 47 осіб, накладено штрафів на суму понад 38 тисяч гривень.

    Звертаємо увагу, що порушення громадянами вимог пожежної безпеки в лісах передбачає штраф від 1530 до 4590 гривень;

    Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, карається штрафом від 4590 до 15300 гривень.

    Штраф від 3060 до 6120 гривень передбачено за самовільне випалювання стерни, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без відповідного дозволу або з порушенням умов такого дозволу. За такі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – від 6120 до 12240 гривень.

    Штрафні санкції для посадових осіб дещо різняться і є вищими за розміром.

    Тож, шановні жителі і гості Чернігівщини, давайте разом берегти наше довкілля і власне здоров’я, охороняти природні екосистеми, не наражати на небезпеку тих, хто живе з нами поруч – будь то людина чи представник братів наших менших!

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система