Анонси


    Назад

    ЯК ЕЛЕКТРОННИЙ ОБЛІК ДЕРЕВИНИ ДОПОМАГАЄ КОНТРОЛЮВАТИ ЛІСОЗАГОТІВЛЮ?

    В Україні діє єдина система електронного обліку деревини. Вона фіксує кожну операцію з рубками, перевезенням та реалізацією деревини.

    Завдяки системі, Міндовкілля та Держлісагентство отримують інформацію про баланс всієї заготовленої та реалізованої деревини стосовно всіх постійних лісокористувачів. Це дозволяє приймати ефективні  управлінські рішення.

    Правоохоронні та контролюючі органи - НАБУ, ДБР, НПУ, ДФС - перевіряють законність проведення рубки чи походження деревини. Це дозволяє виявляти і ліквідовувати корупційні схеми, пов’язані з тіньовим обігом деревини.

    Лісгоспи ведуть облік та контроль за деревиною в автоматизованому режимі в електронній формі замість паперових звітів.

    Деревообробні підприємства перевіряють походження деревини, яку вони купують.

    Громадськість отримує інформацію про місця проведення рубок та обсяги заготовленої деревини.

    Електронний облік у цифрах:

    543 постійні лісокористувачі підключені до системи станом на сьогодні, в тому числі всі державні лісогосподарські підприємства.

    5000 мобільних користувачів, які вносять дані в систему безпосередньо в лісі.

    1 мільйон записів, які щорічно формуються в системі.

    82 мільйони кубометрів заготовленої деревини, облікованої в системі за останні 5 років.

    До речі, на Чернігівщині до електронного обліку деревини підключені 12 державних лісогосподарських підприємств, 18 комунальних підприємств КП «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради, 2 комунальні підприємства Коропської та Корюківської районних рад, 1 підприємство Міністерства оборони України, Мезинський національний природний парк та 22 приватні лісокористувачі.

    Для того, аби спростити отримання та опрацювання інформації громадськістю з системи електронного обліку, ДП “ЛІАЦ” восени минулого року запустив спеціальний аналітичний портал, на якому автоматично формується статистика по лісорубних квитках, обсягах заготівлі, системах та видах рубки, сертифікатах походження, цінах реалізації деревини.

    Сьогодні Міндовкілля працює над модернізацією системи електронного обліку деревини, аби осучаснити програмне забезпечення, збільшити швидкість роботи та покращити взаємодію з іншими державними реєстрами.

     

    За матеріалами Міністерства захисту довкілля
    та природних ресурсів України

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система