Анонси


    Назад

    Сьогодні країни Європейського союзу святкують особливе свято - День Natura 2000

    29 років тому, 21 травня 1992 року Європейський Союз затвердив обов'язкову для виконання всіма країнами-членами ЄС Оселищну директиву, спрямовану на збереження рідкісних видів флори, фауни та природних оселищ шляхом створення мережі природоохоронних територій Natura 2000.

    У цій мережі поєднуються як активні заходи з збереження природи, так і та господарська діяльність, яка не шкодить охоронюваним видам.

    Зараз у країнах-членах ЄС успішно функціонує близько 28 000 таких територій, які охоплюють сумарно 18% територій суходолу та 8% морів ЄС.

    У 2017 році Європарламент і Єврокомісія визначили, що створення цієї мережі і забезпечення її успішного функціонування є одним з найвидатніших спільних досягнень ЄС та вирішили започаткувати щорічне святкування дня Natura 2000 саме 21 травня.

    Тому сьогодні у Європі тисячі чиновників, науковців, активістів та звичайних громадян десятками мовами діляться своїми історіями успіху про збереження та відновлення унікальних природних територій на сотнях подій під тегом #Natura2000Day.

    Природа не знає кордонів, і тільки спільними зусиллями можна її зберегти.

    Україна - частина великої Європейської родини і рухається в напрямку євроінтеграції. Зараз у нас вже створена і відображена на публічній кадастровій карті Смарагдова мережа, яка є повним аналогом Natura2000 для країн, які не є членом ЄС. Проте, питання її охорони та збереження не врегульовано в повній мірі законодавством.

    Тому на виконання Угоди про Асоціацію з ЄС, 59 народними депутатами зареєстрований законопроект №4461 «Про території Смарагдової мережі», який інтегрує в українське законодавство вимоги Оселищної директиви ЄС і дозволить запровадити і у нас загальноєвропейські підходи зі збереження видів та оселищ - які довели свою успішність в Європі.

    Пропонуємо сьогодні поділитися своїми фотографіями територій Смарагдової мережі та видів, які в ній охороняються, з хештегом Natura2000Day #Смарагдові_скарби

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система