Анонси


    Назад

    22 ТРАВНЯ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БІОЛОГІЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ

    Міжнародний день біологічного різноманіття відзначається у світі відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН з 2001 року. Біорізноманіття – це сукупність усіх видів живих організмів – від бактерій до ссавців, невід’ємною частиною яких є людина.

    У 1992 році в Ріо-де-Жанейро для збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому та екосистемному рівнях була підписана Конвенція про біологічне різноманіття. У листопаді 1994 року Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію, а також ухвалила ряд законів щодо ратифікації, приєднання та виконання інших міжнародних договорів обов’язкового і необов’язкового характеру, що регулюють питання збереження та використання біологічного та ландшафтного різноманіття. На національному рівні координацію реалізації положень законів та відповідних програм здійснює Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

    На Чернігівщині в рамках збереження та охорони природних екосистем, унікальних природних ландшафтів та рідкісних видів рослин і тварин постійно ведеться робота щодо створення об’єктів та розширення територій природно-заповідного фонду.

    Так, у січні поточного року рішенням сесії обласної ради створено ландшафтний заказник місцевого значення «Потаманський» на території Сосницької територіальної громади площею 47,7 гектарів. Об’єкт створено за рахунок земель державної власності без їх вилучення. Територія заказника представляє собою заплавний тип ландшафту річки Убідь, що має важливе ґрунтозахисне та водоохоронне значення і є цінним водно-болотним угіддям.

    Загалом на сьогодні природно-заповідний фонд Чернігівщини налічує 675 об’єктів загальною площею 262,655 тис. гектарів, що становить 7,87 % площі області. При цьому 24 об'єкти мають загальнодержавне значення, інші – місцеве. За кількістю заповідних об’єктів область посідає перше місце в Україні, за відсотком заповідання – 14.

    До слова, цьогоріч святкування Міжнародного дня біологічного різноманіття відбувається під гаслом «Ми – частина рішення», що є продовженням минулорічної теми «Наші рішення – в природі». Відзначення цього дня є нагадуванням про те, що збереження біорізноманіття є відповіддю відразу на кілька викликів сталого розвитку – від природоорієнтованих рішень до клімату, від безпеки водних ресурсів до проблем здоров’я й харчування.

    Більше інформації про Міжнародний день біорізноманіття можна знайти за посиланням.

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система