Анонси


    Назад

    ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА РОЗОРЮВАННЯ ВОДООХОРОННИХ ЗЕМЕЛЬ ТРЕБА ПОСИЛИТИ НА ЗАКОНОДАВЧОМУ РІВНІ, – АННА КОВАЛЕНКО

    У четвер, 27 травня під час засідання Штабу з координації роботи щодо протидії екологічним загрозам та порушенням вимог природоохоронного законодавства на території області голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко звернулася до Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського з ініціативою підвищити розмір штрафів за порушення цілісності прилеглих до водних об’єктів земель.

     

    - Відповідальність за порушення цілісності прилеглих до водних об’єктів земель, що мають бути захищені законом, настільки мала, що де-факто зводить державну функцію захисту водних ресурсів нанівець. До прикладу, обласна держекоінспекція торік провела 44 перевірки дотримання вимог щодо охорони земель водного фонду та в результаті притягнула до адмінвідповідальності 23 особи. Сума офіційно нарахованих збитків склала понад півмільйона гривень. А сума накладених штрафів менша в п’ятдесят разів і становить 9945 грн, - зазначила Анна Коваленко.

    Крім того, існує загальна проблема кваліфікації правопорушень, пов’язаних із самовільним використанням земель не за призначенням. Вони можуть кваліфікуватись за ст. 356 КК України “Самоправство”, що карається штрафом до 850 грн, або за ст.197-1 “Самовільне зайняття земельної ділянки”, що передбачає штрафи від 3400 грн до 5100 грн.

    Голова Чернігівської ОДА також виступила з ініціативою внесення змін до Земельного і Водного кодексів України, до законів України «Про землеустрій» та «Про оцінку впливу на довкілля» в частині заборони та накладання певних обмежень при проведенні зміни цільового призначення земельних угідь, сіножатей, пасовищ, розорювання водоохоронних зон.

    Проблема незаконного розорювання та порушення водоохоронного законодавства є критичною для екологічного добробуту Чернігівщини, а в перспективі становить загрозу й для добробуту всієї держави.

    – Якщо не врегулювати це питання, в короткостроковій перспективі без води може залишитися не лише Чернігівська область, а й ті регіони, які залежать від водозбору Десни, – підкреслила Анна Коваленко.

     

     

    За матеріалами офіційного сайту
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система