Анонси


    Назад

    ГАЛУЗЬ НАДРОКОРИСТУВАННЯ ВПЕРШЕ ЗА ДЕСЯТКИ РОКІВ СТАЄ ПРОЗОРОЮ ТА ВІДКРИТОЮ

    Зміни, які наразі запроваджуються в галузі, мають стати тією “точкою неповернення” до часів непрозорого доступу до українських надр. Про це розповів перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України на форумі  «Україна 30. Екологія»

    «За останній рік сфера надрокористування стала більш прозорою і відкритию. Процес надання спецдозволів, виключно через електронні аукціони вже діє на постійній основі, що закріплено на рівні постанови КМУ. Це досить суттєвий та сильний крок, який робить галузь надрокористування більш привабливою. Також триває робота в частині приведення нормативно-правових актів до реалій сучасності. І всі вони направлені на максимальну дерегуляцію. Але основним фундаментом для системної реформи галузі стане саме новий «Кодекс про надра», роботу над яким майже завершено», - повідомив  Богдан Боруховський.

    Що наразі відбувається в галузі:

    Створено новий «Кодекс про надра», який має стати ключем до прозорості в галузі та запровадити найкращі європейські принципи, але з урахуванням українських реалій. Наразі Кодекс вже знаходиться в Кабінеті Міністрів і найближчим часом, після схвалення Урядом, буде поданий на розгляд Верховної Ради.

    Ухвалено постанову, яка передбачає надання спецдозволів на користування надрами виключно через прозорі електронні аукціони. Цей крок не лише дозволив галузі стати більш інвестиційно-привабливою, а й дозволив залучити додаткові кошти до державного бюджету.

    Боротьба зі «сплячими» ліцензіями. Україна має «пробудити» «сплячі» ліцензії, а не дозволяти власникам тримати їх прозапас на «чорний день». Наразі триває робота, аби на законодавчому рівні запровадити принцип «користуйся або плати». Тобто якщо на ділянці не проводиться видобуток надр, за неї будуть сплачуватися кошти.

    Розроблено законопроект про розвиток мінерально-сировинної бази. Документ має створити фінансове підґрунтя для проведення геологічного вивчення та робіт і підготовки ділянок до аукціонів.

    Змінено методику визначення вартості спецдозволів на користування надрами. Відтепер початкова ціна спецдозволу формується, виходячи з об’єктивних показників вартості запасів і ресурсів корисних копалин родовища або ділянки надр, що обраховується.

    За матеріалами Міністерства захисту довкілля
    та природних ресурсів України

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система