Анонси


    Назад

    ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ОКЕАНІВ: МОРЯ ПОТРЕБУЮТЬ НАШОЇ ДОПОМОГИ

    Сьогодні, 8 червня, у Всесвітній день океанів варто згадати про вплив людства на наші моря та Світовий океан. Серед них:

    • Стійкі органічні забруднювачі.

    Уявіть собі, в далекій Антарктиді вчені Національного антарктичного наукового центру в тканинах морських зірок та зразках шкіри тюленів знаходять консерванти харчових продуктів, складові сонцезахисного крему, знеболюючі, антигельмінтні засоби, пестициди та гербіциди, та, навіть, нікотин і кофеїн. Дуже схожий, тільки набагато ширший, спектр органічних забруднювачів виявлений у ході скринінгу і у воді головних українських річок та Чорному морі.

    • Пластик і мікропластик. 

    За даними IUCN, щонайменше 8 млн. тонн пластику щорічно потрапляє в океани. Морські екосистеми не здатні його перетравити, він лише подрібнюється до мікрочастинок, і на століття включається в харчові ланцюги. Навіть, навколо Антарктичного півострова кожний літр води містить в середньому 22 шматки мікропластику.

    • Закиснення океанів - процес підвищення кислотності води внаслідок потрапляння в океан атмосферного вуглекислого газу.

     За останні 200 років Світовий океан вже абсорбував у себе третину всіх викидів СО2 і з кожним роком продовжує поглинати близько 25 % вуглекислого газу. Це частково стримує швидкість глобального потепління, але рятуючи нас від наслідків нашої ж діяльності, Океан потерпає сам. Адже через закиснення зменшується концентрація карбонат іонів у воді. Це позбавляє багатьох морських мешканців важливого матеріалу, необхідного для будівництва захисного панцира та загрожує життю коралових рифів, ракоподібних та молюсків. 

    Сформований Океаном клімат визначає наше життя на континенті.  Хоч ми і не задумуємось про це щодня. Тож для кожного з нас важливо відслідковувати зміни в Світовому океані, і Україна зі своїм значним науковим потенціалом відіграє активну роль у океанографічних дослідженнях та у розробці ефективних заходів з його збереження. 

    Науковці Українського наукового центру екології моря Міндовкілля, Національного антарктичного наукового центру МОН, інших інститутів та університетів беруть активну участь у міжнародних дослідженнях Світового океану, а у нашому Чорному морі поступово запроваджують повноцінну систему моніторингу стану екосистеми відповідно до стандартів Євросоюзу. 

    Ми вітаємо з Всесвітнім днем океанів усіх наших вчених, причетних до вивчення наших морів та Океану. Але моря та океани потребують допомоги не лише фахівців-науковців, а і кожного з нас. Адже кожен із нас, на жаль, вносить свою частку у їхнє забруднення.

    За матеріалами Міністерства захисту довкілля
    та природних ресурсів України

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система