Анонси


    Назад

    УРЯД СХВАЛИВ ПРОЄКТ ЗАКОНУ «ПРО НАЦІОНАЛЬНИЙ РЕЄСТР ВИКИДІВ ТА ПЕРЕНЕСЕННЯ ЗАБРУДНЮВАЧІВ»

    Прийняття відповідного законодавства, створення Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів є міжнародним зобов’язанням України. Ще у 2016 році Україна ратифікувала Київський протокол Орхуської Конвенції, зобов’язавшись вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до вирішення екологічних питань.

    Схвалений на засіданні Уряду законопроєкт послідовно запроваджує правові та організаційні засади функціонування національного РВПЗ.

    Державі такий реєстр дозволить:

    • відслідковувати викиди і перенесення забруднювачів у часі і просторі;
    • аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні шкідливих викидів;
    • визначати пріоритетні промислові сектори для еко-інновацій;
    • приймати ефективні рішення з питань запобігання та зменшення промислового забруднення.

    Громадськість отримає вільний та зручний доступ до екологічної інформації, що сприятиме її участі у прийнятті управлінських рішень.

    – Міндовкілля вже розпочало процес створення і наповнення Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів. Ознайомитися з даними реєстру можна на національній онлайн платформі ЕкоСистема. Ми нанесли на цифрову мапу України всі підприємства-забруднювачі, інформація про які є в Міндовкіллі. Однак важливо на законодавчому рівні закріпити юридичний статус цієї державної інформаційної системи та встановити чіткі правила обміну даними, – прокоментував в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

    Реєстр викидів та перенесення забруднювачів містить:

    • повний і детальний набір даних про промислові викиди;
    • дані, більше ніж 4000 промислових об’єктів, за 65 видами економічної діяльності;
    • набори відкритих даних, до яких громадськість може легко отримати доступ.

    Нагадаємо, ЕкоСистема – це національна платформа, де зібрані всі адміністративні екопослуги для бізнесу та вся екологічна інформація для громадян. Презентований Міністерством у травні 2021 року вебпортал постійно поповнюється новим функціоналом, зокрема тут вже доступні 9 онлайн сервісів, 90 відкритих «зелених реєстрів», можливість згенерувати QR-витяг із 7 реєстрів з офіційними даними, 3 інтегровані інформаційні ресурси (Державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду, вебсайт https://wownature.in.ua та Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів) тощо.

     

    За інформацією Міністерства захисту довкілля
    та природних ресурсів України

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система