Анонси


    Назад

    ЗМІНА КЛІМАТУ – ОДИН ЗІ ЗНАЧУЩИХ ФАКТОРІВ, ЯКИЙ ВПЛИНЕ НА РОЗВИТОК УКРАЇНИ У 21 СТОЛІТТІ

    Про це йдеться у звіті дослідження Світового банку про вплив зміни клімату на ключові сектори економіки України, проведеному за ініціативи Міндовкілля. Дослідження є першою детальною оцінкою потенційних наслідків зміни клімату для України на основі декількох сценаріїв. 

    За останні 60 років клімат в Україні суттєво змінився. Ми відчуваємо прискорення зростання температури на 0,4-0,6 °C за десятиліття. Що, за свідченням експертів, перевищує середнє значення в Європі та у кілька разів перевищують світові темпи. 

    Ірина Ставчук: «Наслідки зміни клімату вже відчуваються в Україні – лише в 2020 році від посух, пожеж та затоплень обсяги економічних втрат сягали 25 мільярдів гривень, тому для України важливо вже зараз розпочати впроваджувати дієві адаптаційні заходи. Цього року була прийнята Стратегія з екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату й відповідний операційний план заходів. Також найближчим часом Кабінет Міністрів розгляне концепцію науково-технічної програми у сфері зміни клімату до 2030 року».

    Експерти проаналізували:

    ·  як зміниться клімат в Україні протягом 21-го століття?

    ·  як зміна клімату вплине у цілому на країну, на сільське та лісове господарства?

    ·  які адаптаційні заходи має впроваджувати Україна?

    ·  які різні сценарії зміни клімату до 2100 року вплинуть на розвиток економіки України?

    Увага науковців була зосереджена на двох сценаріях, які розглядають можливі зміни клімату в Україні у 21-му столітті:

    ·  при зниженні викидів парникових газів та реалізації заходів з адаптації до кліматичної змін – глобальне потеплінні на 2,4 °C до 2100 року;

    ·  при «звичайному ході справ» – підвищення температури на 4,3 °C до 2100 року.

    Під час дослідження застосовані сучасні кліматичні моделі і воно є деталізованою оцінкою з кліматичним прогнозом для понад 7400 географічних точок по всій країні. 

    Дослідження є корисним українським науковцям, які досліджують кліматичну кризу та аналізують кліматичні дані. В результаті проєкту були змодельовані кліматичні показники по усій Україні, які зберігатимуться на серверах Українського гідрометеорологічного інституту і будуть доступні українським науковцям. Ці дані можуть бути використані для оцінки кліматичних ризиків та планування заходів адаптації у різних секторах національної економіки, у тому числі на регіональному рівні. 

    Головні висновки звіту:

    ·  Річні температури постійно змінюватимуться протягом століття. Це, ймовірно, призведе до змін у режимі річних опадів, підвищення температури повітря влітку та збільшення посух на півдні та сході України. Згідно з одним зі сценаріїв, до кінця століття, на Півдні буде понад 100 тропічних ночей і до 135 літніх днів на рік.

    ·  Щороку кількість опадів збільшуватиметься та ставатиме нерівномірною. Взимку їх кількість збільшиться, а влітку, навпаки, зменшиться;

    ·  Аномальна спека, грози, сильні опади, дощові та річкові повені, посухи, град, шквали, торнадо, сильні снігопади, дощі, що утворюють ожеледицю, налипання мокрого снігу – їх частота та інтенсивність лише зростатимуть.

    ·  Врожаї для всіх сільськогосподарських культур будуть істотно коливатися.

    ·  Тривалі посухи призведуть до погіршення здоров’я лісу, збільшення рівня загибелі дерев та лісових пожеж. Відбудеться значне скорочення площ, придатних для вирощування ялини, бука, сосни та дуба.

    ·  Зміна клімату матиме більший вплив на одні області, ніж на інші. Найбільше постраждають Черкаська, Херсонська, Кіровоградська, Полтавська та Вінницька. 

    ·  Через зниження вартості сільськогосподарського виробництва найбільших втрат та зростання бідності та нерівності зазнають у Харківській, Кіровоградській, Львівській, Луганській та Житомирській областях. 

    ·  Для України важливо вже зараз розпочати впроваджувати дієві адаптаційні заходи. Адже це може значно зменшити наслідки зміни клімату.

     

    Детальне резюме дослідження.pdf (733 Кб)

    Детальне резюме дослідження англійською мовою.pdf (5470 Кб)

     

    За інформацією Міністерства захисту довкілля
    та природних ресурсів України

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система