Анонси


    Назад

    КУДИ ПОТРАПЛЯЮТЬ НОВОРІЧНІ ДЕРЕВА ПІСЛЯ СВЯТ?

    Питання актуальне, адже незабаром викинуті ялинки та сосни можна буде побачити ледь не на кожному кроці. Господарі новорічних дерев залишатимуть їх деінде: біля під’їздів, у сміттєвих контейнерах, на узбіччях доріг, лісосмугах тощо.

    Тож Державна екологічна інспекція у Чернігівській області підготувала добірку порад, як без шкоди для довкілля та максимально безпечно «утилізувати» новорічні красуні.

    Потрібно пам’ятати, що спалювати ялинку чи сосну категорично не можна. Оскільки під час горіння в повітря потрапляє потужний викид креозоту – токсичної речовини, що шкодить не лише довкіллю, але й негативно впливає на здоров’я людей. Вивозити дерева на сміттєзвалища теж не слід, бо це сприяє накопиченню сміття, що також не на користь природі. То що робити?

    Альтернативою може бути вивезення використаного дерева до пункту прийому, де його перероблять і дадуть нове життя. Переробною сумішшю можна буде живити інші рослини чи використовувати для утеплення. Тріска, наприклад, слугуватиме чудовим матеріал для захисту квітів, які зростають на відкритому ґрунті.

    Інший варіант утилізації – за домовленістю віддати ялинку чи сосну до зоопарку чи притулків, що опікуються тваринами. Але не як корм, бо це може завдати шкоди звірям, а як декоративний елемент для вольєрів чи точіння кігтів чотирилапих.

    Якщо ж такі варіанти не підійдуть, можна винести новорічне дерево на майданчики, відведені для збору побутових відходів. Працівники ЖЕКів вивезуть їх звідти та передадуть комунальним підприємствам для обігріву приміщень.

    Але не забувайте, що хвойні дерева не можна викидати у сміттєві контейнери разом зі сміттям. Їх треба залишати поряд з баками, перед тим впевнившись, що на дереві немає залишків від новорічних декорацій, іграшок, гірлянд тощо.

    А ще зимова хвоя ялини та сосни багата аскорбіновою кислотою, вітамінами групи В, Е і залізом, тож відвар з неї може бути чудовим напоєм для зміцнення імунітету людини.

    Як бачимо, «попрощатися» з новорічними красунями можна по різному. Головне – свідомо підійти до цього питання і зробити це без шкоди для довкілля!

     

    За інформацією Державної екологічної інспекції
    у Чернігівській області

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система