Анонси


    Назад

    ЗИМУЮЧІ ПТАХИ РЛП «ЯЛІВЩИНА»

     Один з видів горобцеподібних, що зимують у нашому парку це синиця довгохвоста або ополовник звичайний (Aegithalos caudatus) . Птах менший за горобця — маса тіла 7-9 г, довжина тіла біля 14 см. Довгохвоста синиця на вигляд доволі сильно відрізняється від інших синиць. Цей дрібний птах з досить рихлим оперенням схожий на пір’яну кульку з непомірно довгим хвостом. Мешкає в листяних та мішаних лісає Європи та Азії.

    Попри свою широку поширеність, побачити довгохвостих синиць можна не часто. Лише осінню, в період сезонних кочівель, на очі потрапляють зграйки птахів. В серпні-вересні птахи кочують по лісам, обшукуючи вершини дерев. Ці синиці досить добре і охоче літають (політ пірнаючий і швидкий), але рідко спускаються на нижні гілки дерев. Швидко перелітаючи з гілки на гілку, вони збирають дрібних комах та їх личинок з листя і бруньок. Особливо вони люблять попелиць. Дрібних комах ковтають повністю, а крупних спочатку розкушують, притримуючи кігтиками. Довгохвості синиці не обстежують ретельно всіх щілин і заглиблень у корі, оскільки своїм маленьким дзьобом вони не зможуть дістати звідти їжу. Птахам доводиться компенсувати брак їжі на одному дереві кочівлями на великі відстані. Стрімкість, з якою пташки перелітають з дерева на дерево, не дозволяє їм кочувати разом із зграями інших синиць, що рухаються досить повільно. Насіння в раціон довгохвостих синиць не входить. Зимою птахи трапляються дуже рідко, і лише в лютому-березні можна побачити їх зграйки, які залітають навіть в міські парки. 

    Оскільки основною поживою для довгохвостих синиць є комахи та їх личинки, серед яких є багато шкідників лісу, велику загрозу для виду становить застосування пестицидів. Для збереження виду необхідно провадження природовідповідного лісового господарства, яке передбачатиме збереження підліску й чагарників. Вид занесений до Бернської конвенції.

     
     
    КЗ «РЛП «Ялівщина» Чернігівської обласної ради
     
     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система