Анонси


    Назад

    ЛАТАТТЯ БІЛЕ

    Плаваюча на воді  велика сніжно-біла квітка приваблює людей своєю неймовірною красою вже багато століть.

    З червня по серпень на водоймах з повільною течією, затоках, старицях, озерах регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» квітне латаття біле та латаття сніжно-біле (відрізняється від латаття білого тим, що в нього біліші пелюстки).

    Латаття біле – це водна рослина, що належить до родини лататтєвих, трав’янистий кореневищний багаторічник. Окремі такі рослини живуть до 22 років. Це єдина рослина, яка мільйони років без будь-яких морфологічних змін існує у флорі України.

    Кореневище добре розвинене, жовтувато-зелене, довжиною 2-3 м, товщиною до 7 см, розгалужене, прикріплене до дна численними шнуровидними коренями. Квіти білі, з численними пелюстками, які поступово зменшуються до центру, 10-15 см у діаметрі. Плоди ягодоподібні, зелені, дозрівають під водою, визрівають на наступний рік.

    Латаття біле занесено до Червоної книги України, перебуває під регіональною охороною на території Чернігівської області.

    Латаття прийшло до нас із сивої давнини, овіяне легендами, оспіване в народних піснях, тому наше завдання -  зберегти цю красиву квітку для нащадків.

    Цікаві факти про латаття біле:

    • біле латаття завжди виглядає білим і свіжим. Бруд до нього не прилипає завдяки тому, що ця квітка виробляє особливу речовину з брудовідштовхуючими властивостями, які покривають її пелюстки. Добре вивчивши її, вчені створили особливі фарби, на яких не липне бруд. Вони просто синтезували штучним шляхом ту речовину, яку ця квітка виробляє сама;
    • квітка розкривається після сходу сонця і ближче до вечора закривається і ховається під воду до ранку;
    • За лататтям передбачають, коли ж почнеться дощ: якщо квіточка закрита, то це означає наближення дощу;
    • рослина отруйна, з лікувальною метою використовують підземні органи, листки, квітки та насіння;
    • Вміст дубильних речовин у кореневій системі та стеблі білого латаття настільки високий, що ця рослина дуже довго не гниє, навіть якщо гине.
     
     
     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система