Анонси


    Назад

    РУСЛАН СТРІЛЕЦЬ: РУХ ЄВРОПЕЙСЬКИМ ЗЕЛЕНИМ КУРСОМ - МОЖЛИВІСТЬ ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМИ, ЯКІ ПОСТАЛИ ПЕРЕД УКРАЇНОЮ ПІСЛЯ 24 ЛЮТОГО

    На вищому політичному рівні дійсно є чітке розуміння, що відновлення України має бути зеленим та з використанням найкращих доступних технологій. Європейський зелений курс, до якого наша країна долучилася ще у 2020 році, може стати основою післявоєнного зеленого розвитку країни. На цьому наголосив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в ефірі телемарафону #ЄдиніНовини на телеканалі Рада. 

    “Для України це не лише можливість зробити свій вклад до глобальної боротьби зі зміною клімату. Сьогодні, це можливість вирішити ті проблеми, які постали перед нами після 24 лютого 2022 року. Адже ніхто не буде сперечатися, що нам важливо розвивати зелену енергетику, бо від цього залежить наша енергетична безпека та енергетична безпека Європи. Нам важливо, щоб кожен зруйнований будинок був відновлений вже за новими стандартами, а кожен дитячий садочок, школа, інший соціальний об'єкт -  побудований за сучасними енергоощадними технологіями. Ми вже сьогодні робимо кроки задля того, щоб залучати інвестиції в такі проєкти”, - зазначив Руслан Стрілець. 

    Лише минулого року у Лугано Україна та Швейцарія підписали угоду про  залучення інвестицій в українські кліматичні проєкти “зеленого” відновлення. А під час головної кліматичної події року - СОР27 - відповідний діалог започатковано із Японією. Тривають перемовини й з іншими міжнародними партнерами.

    Окремо Міністр зупинився на питанні зеленого відновлення промисловості. Лише за даними Київської Школи Економіки, від початку війни в Україні пошкоджено або зруйновано щонайменше 412 підприємств, з яких 64 — це великі та середні підприємства. Але ця цифра значно більша, враховуючи відсутність повної інформації про стан підприємств на тимчасово окупованих територіях.

    “Ми розуміємо, що повинні зробити неабиякі зусилля для того, щоб отримати фінансові інструменти для відновлення нашої економічної стійкості. І це відновлення важливо проводити за технологіями, які будуть менше шкодити довкіллю”, - зазначив Руслан Стрілець. 

    За його словами, Міндовкілля спільно з народними депутатами доопрацювали необхідний рамковий законопроєкт 6004-д. Документ окреслить рамки екомодернізації та відбудови підприємств за найкращими доступними технологіями. А ще дозволить залучити кошти міжнародної технічної допомоги на реалізацію проєктів. 

    Зокрема, Уряд Німеччини вже виділив кошти на екомодернізацію українських підприємств. У рамках програми передбачено співфінансування декількох проєктів з впровадження бізнесом НДТМ - у розмірі до 2 млн євро кожен. Подання документів розпочато, відбір проєктів триватиме до 28 лютого 2023 року. З умовами участі у програмі можна ознайомитися за посиланням:http://surl.li/ejryu 

    Міністр висловив впевненість, що досвід реалізації цієї програми стане якісним початком для співпраці з іншими європейськими партнерами. 

    За інформацією Міністерства захисту довкілля

    та природних ресурсів України

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система