Анонси


    Назад

    ЗБЕРЕЖЕМО НАЙБІЛЬШУ ТВАРИНУ ЄВРОПИ

    Зубр, або європейський бізон – останній представник європейських диких биків – одна з найбільших диких тварин у  Європі. Його висота сягає майже двох метрів, а вага самців часом досягає 1000 кг.

    Те, що сьогодні у світі все ще є зубри, цілком і повністю заслуга людини. На початку ХХ століття у природі зник останній представник виду. Залишилось лише півсотні тварин у зоопарках. Зубр став одним з перших видів, який зберігся в зоопарках після винищення в природі. І лише після закінчення Другої світової війни популяція зубрів стала зростати.  Спершу їх випустили на волю у Біловезькій Пущі, як в польській, так і в білоруській її частині. Пізніше, в міру збільшення поголів’я, зубрів випустили і в інших місцевостях.

    Середовищем проживання зубрів є листяні та змішані ліси більшої частини Європи – від України та Південної Швеції до Балканів та Північної Іспанії.

    На кінець ХХ століття у Європі жили вже близько 2 тисяч зубрів. Одна з найбільших популяцій – майже 700 тварин – дісталася незалежній Україні у спадок від СРСР. Зубрів можна було зустріти у Волинській, Київській, Чернігівській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Вінницькій областях. Ворогів у європейських бізонів небагато, тільки вовки та ведмеді можуть спробувати відбити теля від отари. Головний ворог – браконьєри, але від них застрахуватися складніше, ніж від голодного вовка. Активне полювання зменшило кількість цих тварин.

    Зараз за офіційними даними в Україні збереглося близько 400 особин зубра європейського. Тому зубр зарахований до зникаючого виду і занесений до Червоної книги України.

    На початку 2007 року повністю зубри зникли в Чернігівській області. Останні 7 зубрів Чернігівщини потонули у річці Остер, провалилися під лід (шестеро зубрів і їх маленьке дитя).

    Для збереження та збільшення чисельності цієї тварини на території України, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець своїм наказом від 28.12.2022 №557 затвердив План дій щодо збереження та відтворення зубра в Україні. Документ розроблений спільно з  громадськими екологічними організаціями та науковцями НАН України.

     Отже розраховуємо, що виконання плану дій зі збереження зубра допоможе збільшити його чисельність на території України. Адже попри надання зубру у 1980 році охоронного статусу та включення до Червоної книги України ця тварина усе одно потребує посилення заходів зі збереження та відтворення.

     
     
     
     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система