Анонси


    Назад

    НА ЖИТОМИРЩИНІ ЗАПРАЦЮВАВ ПЕРШИЙ ПРИВАТНИЙ СМІТТЄПЕРЕРОБНИЙ ЗАВОД в УКРАЇНІ

    На Житомирщині почав працювати перший сміттєпереробний завод в Україні, який збудували за гроші приватного інвестора. Його проєктна потужність – 85 тис. тонн відходів на рік.

    На підприємстві відбувається сортування сміття, відходи не будуть спалюватись. Зараз працює перша черга з глибиною переробки – 40–45 %. За декілька місяців завод вийде на глибину переробки 80–85 %, після запуску другої черги.

    Ще у жовтні 2022 року Житомирською міською радою було ухвалено рішення щодо діяльності сміттєпереробного заводу. Зокрема, передбачено, що комунальне підприємство «Автотранспортне підприємство 0628» Житомирської міської ради буде приймати на міському полігоні лише захоронення таких побутових відходів:

    – відходи, що утворюються після перероблення відходів, які були зібрані виконавцями послуг з вивезення побутових відходів;

    – відходи, що утворюються в результаті виробничої діяльності підприємств, які за своєю специфікою господарської діяльності не можуть користуватися послугою з перероблення відходів;

    – ремонтні відходи.

    Здійснення переробки відходів допоможе зменшити кількість надходження відходів на Житомирський міський полігон захоронення побутових відходів, це сприятиме зменшенню екологічних ризиків для довкілля та здоров’я населення.

    Монтаж обладнання на заводі завершили у лютому 2022 року, однак підприємство не встигло прийняти першу партію сміття через початок повномасштабного військового вторгнення росії.

    Довідково. Найбільш поширеною практикою поводження з твердими побутовими відходами в Україні є їх захоронення на полігонах і звалищах, якому піддаються близько 95 % загального обсягу відходів, що утворюються. Щоденно один середньостатистичний українець утворює в процесі своєї життєдіяльності приблизно 1–1,5 кг відходів, близько 40–70 % складають харчові відходи або відходи їх паковання.

    Проблема накопичення відходів в Україні є гострою, що обумовлено недостатньою кількістю або відсутністю належно облаштованих пунктів збору та сортування ТПВ, низькою соціальною активністю громадян, фінансовою неспроможністю.

    Задля зменшення кількості відходів, що накопичуються на звалищах та полігонах ТПВ, необхідним етапом є сортування відходів. В Україні цей напрям поводження з відходами стрімко розвивається.

    За інформацією  Всеукраїнської екологічної ліги

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система