Анонси


    Назад

    ЗНАЙОМИМОСЬ З ЧЕРВОНОКНИЖНИМИ ТВАРИНАМИ: ВЕДМІДЬ БУРИЙ

    Ведмідь бурий – найкрупніший хижак фауни України та єдиний представник родини Ведмежих (Ursidae). За останні 40 років його чисельність в Україні скоротилася більш, ніж утричі. Поліська популяція практично зникла, і тепер ареал виду обмежений лише карпатськими областями. Серед основних причин – деградація місць перебування внаслідок інтенсивної експлуатації лісів і великого рекреаційного навантаження на них; поширення браконьєрства; випасання худоби; різке зростання дії фактора турбування технікою; скорочення кормової бази; висока смертність молодняка (75-100%).

    Для збереження популяції у 2003 році ведмедя бурого занесено до Червоної книги України. Крім того, у жовтні 2021 року наказом Міндовкілля затверджено План дій щодо збереження ведмедя бурого в Україні.

    На Чернігівщині цю червонокнижну тварину можна зустріти у Менському зоопарку (м. Мена, вул. Чернігівський шлях, 32). До вашої уваги фото відвідувачів зоопарку.

    Цікаво знати:

    Ведмідь бурий – один з найбільших хижаків: довжина тіла 130-255 см. Забарвлення від темного чорно-бурого з рудувато-сірим верхом, до солом’яно-бурого з темно-червонуватобурим підшерстям. Маса самиць в межах 82-160 кг; самці важать від 186 до 340 кг. Тривалість життя — 30-40 років. Моногамний вид, проте тривалих пар не утворює; самці більшу частину року – самітники. Перший приплід ведмедиця дає на четвертому році життя (двоє, рідше троє малят). Ведмежата з матір’ю залишаються до 3-х років. Самець статевозрілим стає в 4-6 років; участі у вихованні потомства не бере.

    На зиму ведмідь бурий впадає у несправжню сплячку (зимовий сон). Барлоги влаштовує у найвіддалених від людини місцях. Сон триває 50-140 днів. Веде осілий спосіб життя і досить чітко дотримується меж своєї індивідуальної ділянки. Здійснює сезонні вертикальні переміщення, які відзначені в Українських Карпатах, на території Румунії, у горах Словаччини та Польщі.

     
    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації,
    фото відвідувачів Менського зоопарку

     

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система