Анонси


    Назад

    ЧЕРНІГІВЩИНА – ЛІДЕР В УКРАЇНІ ЗА КІЛЬКІСТЮ ОБ’ЄКТІВ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ

    На сьогодні мережа природно-заповідного фонду (ПЗФ) регіону нараховує 680 об’єктів загальною площею 263,3 тис. га, або 7,89 % площі області.

    До складу ПЗФ області входить 8 категорій об’єктів, серед яких:

    - 2 національні природні парки (НПП) Ічнянський (площею 9665,8 га) та Мезинський (площею 31035,2 га), а також частина НПП «Залісся» (площею 1287,5 га);

    - 3 регіональні ландшафтні парки – «Міжрічинський» (78753,95 га), «Ніжинський» (6122,6991 га) та «Ялівщина» (площею 168,7 га);

    - 461 заказник, 139 пам’яток природи, 19 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 53 заповідні урочища;

    - дендропарки «Тростянець» (загальнодержавного значення) та «Прилуцький» (місцевого значення), Менський зоопарк загальнодержавного значення.

    Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА спільно з органами місцевої влади та екоактивістами ведуть постійну роботу над створенням нових об’єктів ПЗФ та розширенням заповідних територій області.

    Так, за останні п’ять років було створено 16 об’єктів природно-заповідного фонду, один із яких загальнодержавного значення. Зокрема, з початку 2023 року оголошено 2 об’єкти ПЗФ місцевого значення: ландшафтний заказник «Охіньківські луки», площею 8,0 га у Прилуцькому районі та заповідне урочище «Руднянське» площею 148,9 га у Чернігівському районі.

    Основна мета цієї діяльності – збереження природних процесів довкілля у їх первинному вигляді та мінімізація подальшого негативного впливу людської діяльності на такі території.

    Робота над збільшенням площі ПЗФ проводиться відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

    Варто зазначити, що окрім лідерства за кількістю заповідних об’єктів, Чернігівщина займає четверте місце в Україні за відсотком територій ПЗФ місцевого значення та чотирнадцяте – за загальним відсотком заповідання.

    Департамент екології та природних ресурсів 
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система