Анонси


    Назад

    14 БЕРЕЗНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ПРОТИ ГРЕБЕЛЬ; ДЕНЬ ДІЙ НА ЗАХИСТ РІЧОК, ВОДИ І ЖИТТЯ

    Сьогодні, 14 березня, світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби проти гребель; День дій на захист річок, води і життя.

    Хай вода несе життя, а не смерть! – під таким гаслом у березні 1997 року відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель в місті Курітіба (Бразилія), на якій було започатковане це екологічне свято.

    Наразі в Україні, як і в інших країнах світу річки перегороджені сотнями технічних водосховищ і тисячами ставків. Найбільш постраждалими річками є Південний Буг, Дніпро, Рось, Случ та Збруч.

    На річках Чернігівщини налічується біля 600 руслових ставків – всі вони створені завдяки будівництву гребель.

    Греблі, як один із шляхів соціального розвитку, хоч і принесли досить істотні вигоди, проте не виправдали цілей підвищення якості життя людства та створили серйозні загрози річковій екології.

    Яскравим прикладом цьому є демонтаж старовинної греблі «Лостунець» у басейні Чорного Черемошу на території Національного природного парку «Верховинський» у Карпатах. Гребля роками перешкоджала міграції риби, зокрема червонокнижної форелі струмкової. Від цього постраждала популяція ведмедів, які харчуються фореллю, а видра і норка європейська взагалі пішли з цих місць. За спостереженнями спеціалістів Верховинського парку, вже на другий день після повернення проточності форель пішла вгору течією на нерест.

    Наразі в Україні з урахуванням світового досвіду проводяться роботи щодо звільнення річок від зайвих і непотрібних технічних споруд, модернізації існуючих ГЕС з використанням кращих доступних технологій, аби допомогти річковій системі у її відновленні.

    До речі, Десна – на сьогодні єдина незарегульована велика рівнинна річка України.

     
    Департамент екології та природних ресурсів 
    Чернігівської облдержадміністрації
     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система