Анонси


    Назад

    РУШАЙМО ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ЧЕРНІГІВЩИНИ

    Сьогодні розпочинаємо знайомити вас із заповідними територіями нашого краю, адже Чернігвщина є лідером в Україні за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду.

    Для початку завітаємо до справжньої перлини Полісько-сіверського краю – Мезинського національного природного парку.

    Ця оаза є унікальним осередком біорізноманіття та скарбницею історії, що поєднує минуле, сучасне і майбутнє.

    Родзинка парку – паліотична стоянка, вік якої сягає 20 тисяч років до н.е. Це одна з найвизначніших пам’яток світового значення.

    Тут виявлені кістки, що належать понад сотні мамонтів, біля 80 оленів, а також носорогам, вівцебикам, зубрам, ведмедям, диким коням тощо. На стоянці зібрано близько 4,5 тисяч знарядь – різців і скребків різних типів, рублячих знарядь проколок, голок.

    Також на території парку знайдені музичні інструменти, зроблені з кісток, а ще чимало оригінальних високохудожніх виробів з бивня мамонта: скульптури-ідоли, стилізовані жіночі статуетки, фігурки тварин, браслети. Їх особливістю є найдавніший у світі орнамент – меандр, що вражає своєю досконалістю й витонченістю.

    На території заповідника функціонує археологічний науково-дослідний музей, де зберігається понад 40 тисяч унікальних експонатів, зокрема артефакти первісної культури. До речі, будівля музею збудована ще у XVIII столітті.

    Візитівкою парку також є одна із найчистіших річок Європи – Десна. Є тут чимало блискучих і гомінких струмків, цілющих джерел та дзеркальних озер, серед яких – найбільше лівобережне озеро у басейні Десни Хатинь площею 50 га. Вчені стверджують, що 70 мільйонів років тому на місці круч та долини Десни знаходилось велике прісноводне водоймище. Також існує легенда, що Десна протікає кратерами згаслих вулканів.

    Під час відвідин вас не залишать байдужим і вразять своїм різноманіттям флора і фауна Мезинського національного природного парку. Адже тут виявлено близько 2200 видів представників тваринного світу, в тому числі 85 червонокнижних.

    Рослинний світ налічує 652 види, що становить 32, 6% судинних рослин флори Українського Полісся та 13,2 % флори України.

    Тож, запрошуємо всіх насолодитися численними неймовірними і дивовижними краєвидами парку, познайомитися з його видовим різноманіттям та поринути в таємниче історичне минуле.

    Разом з тим, нагадуємо, що наше спілкування з природою не повинно шкодити їй, аби ми могли передати цей дорогоцінний скарб у спадок майбутнім поколінням. Пам’ятаймо, що природа – це невичерпне джерело всього живого і реального, вона досконала і вічно творить нове. Тому ми маємо берегти природу, як бережем саме життя!

    Довідково: Мезинський національних природний парк було створено Указом Президента України у лютому 2006 року. Загальна площа парку становить 31035,2 га

    Природні ландшафти Мезинського НПП

    Фауна Мезинського НПП

    Флора Мезинського НПП

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації,
    фото Мезинського НПП та з мережі Інтернет

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система