Анонси


    Назад

    ЗАПРОШУЄМО У ВІРТУАЛЬНУ ПОДОРОЖ ДО РЕГІОНАЛЬНОГО ЛАНДШАФТНОГО ПАРКУ «МІЖРІЧИНСЬКИЙ»

    Це один із найбільших і наймолодших регіональних ландшафтних парків України та природно-заповідних об’єктів Європи. Свою назву РЛП отримав завдяки розташуванню у межріччі Дніпра та Десни. Його площа – майже 79 тисяч гектарів. До складу парку входять 17 об’єктів природно-заповідного фонду, серед яких – гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення «Озеро Святе», решта – це заказники, пам’ятки природи, урочища місцевого значення.

    Міжрічинський – край незайманої природи, соснових лісів, льодовикових піщаних дюн і заповідних непрохідних боліт. Розлогі лісові масиви, заплавні луки й болота збереглись тут у первозданному вигляді. Їх неповторна краса вражає, надихає і дарує незабутні емоції.

    Сьогодні РЛП є популярним місцем відпочинку різних категорій відвідувачів – рибалок, грибників, піших, водних та автомобільних туристів. Все більшого поширення тут набуває зелений туризм.

    На території парку функціонують 4 екостежки, обладнані стаціонарними інформаційними стендами еколого-просвітницького змісту:

    «Журавлина» – проходить скрізь соснові та березові ліси, це місце дуже полюбляють красені-журавлі;

    «Бондарівське болото» – навесні тут можна помилуватися рідкісними квітами, також заказник вражає численністю різноманітних птахів, а ще зустрічаються черепахи, жаби, ящірки тощо;

    «Соколиний Луг» – ця стежка пролягає уздовж річки Десна, на берегах якої ви зможете насолодитися мальовничими пейзажами, квітковими луками, оглянути лісові озера;

    «Поліська» – має більш інформативне спрямування, зокрема щодо отруйних та їстівних грибів, лісових ягід, лікарських трав.

    Варто зауважити, що рослинний світ Міжрічинського налічує понад 2 десятки видів червонокнижних рослин (береза низька, верба чорнична, лікоподієла заплавна, шейхцерія болотяна та дифазіаструм сплюснутий, чимало представників родини орхідних). Зростають у парку також біля 20 видів регіонально рідкісних рослин (журавлина болотяна, багно звичайне, андромеда, півники сибірські, ялівець звичайний тощо). На болотах зустрічається цікава комахоїдна рослина – росичка.

    Тваринний світ РЛП також доволі різноманітний. Тут водяться лосі, козулі, олені благородні, кабани, зайці-русаки, бобри, ондатри, єнотовидні собаки, лисиці, вовки, лісові та кам’яні куниці, норки американські, тхори чорні. З птахів – тетеруки, вальдшнепи, лебеді-шипуни, гуски сірі, різні види куликів, качок, сов, денних хижаків та дрібних горобцеподібних птахів.

    До речі, на території парку зустрічаються біля 40 рідкісних видів тварин, занесених до Червоної книги України, серед найбільш відомих – лелека орний, скопа, шуліка рудий, змієїд, підорлик великий, орлан-білохвіст, лунь польовий, сичик-горобець, журавель сірий, кулик-сорока, сірий сорокопуд, горностай, борсук, видра. Тривалий час живе і розмножується у Міжрічинському рись – гордість і окраса парку. У водоймах можна зустріти міногу українську та стерлядь.

    РЛП «Міжрічинський» створений у 2002 році з метою збереження та відтворення тутешнього біорізноманіття. На сьогодні парк є однією із ключових територій Всесвітньої екологічної мережі, розміщується на перетині Дніпровського та Поліського екокоридорів.

    На жаль, у зв’язку із воєнним станом у країні, на сьогодні заборонено відвідування лісових масивів, тому можливість лісових прогулянок обмежена законодавством.

    Друзі, маємо надію, що зацікавили вас і запрошуємо відвідати цей мальовничий, цікавий, багатий на різновиди тваринного і рослинного світу куточок України згодом, після зняття заборон. Але не забувайте, що спілкуватися з природою маємо бережно, дотримуючись вимог природоохоронного законодавства.

    А поки до вашої уваги фоторепортаж краєвидів парку - прогуляємося онлайн!

    ПЕЙЗАЖИ ТА ЛАНДШАФТИ:

    ПРЕДСТАВНИКИ ФЛОРИ ТА ФАУНИ:

    Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації,
    фото КЗ "РЛП "Міжрічинський" та з Інтернет-мережі

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система