Анонси


    Назад

    НА ЧЕРНІГІВЩИНІ УТИЛІЗОВАНО ПОНАД ПІВ МІЛЬЙОНА ОБМІНЯНИХ ЛАМП РОЗЖАРЮВАННЯ

    Більше 608 тисяч ламп розжарювання жителі області вже обміняли через відділення на нові світлодіодні, аби зменшити споживання електроенергії у своїх оселях. Загалом Чернігівщина отримала 711 тисяч LED-ламп.

    На сьогодні понад 545 тисяч обміняних ламп вже утилізовано, решта – у процесі. Відповідні роботи здійснюють підприємства, визначені на конкурсній основі через систему ProZorro, це – ТОВ «Іскра-Транс-Логік» (Львів) та ТОВ «Центр управління відходами» (Київ).

    До речі, як повідомили в ТОВ «Центр управління відходами», обміняні лампи розжарювання на їх підприємстві підлягають переробці. При цьому біля 90 % відходів використовуються для власного виробництва ламп – в основному це склобій (76 %), ще виробляється пресований алюміній та клейова мастика для з’єднання скляних компонентів.

    Як це відбувається – можна побачити на відео:

    Нагадаємо, що обмін ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи здійснюється через відділення АТ «Укрпошта» в рамках урядової програми «Світло для України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

    Як повідомлялося раніше, на Чернігівщині роботи з утилізації ламп розжарювання фінансуються за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки.

    До слова, за інформацією Міністерства економіки України, найближчим часом планується друга фаза реалізації урядової програми з енергоефективності, в ході якої обмін ламп розжарювання здійснюватиметься в комунальних закладах освіти, охорони здоров’я та культури. Наразі готуються відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 10.01.2023 №25 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням».

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система