Анонси


    Назад

    СТАН ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ ЗА ОСНОВНИМИ ПОКАЗНИКАМИ – У МЕЖАХ НОРМИ

    У квітні на Чернігівщині проведені моніторингові дослідження поверхневих вод, атмосферного повітря, а також сільськогосподарської і лісогосподарської продукції на вміст радіонуклідів.

    Так, за інформацією Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, минулого місяця відібрані проби води в річках Десна, Білоус, Мена та Остер, стан їх поверхневих вод оцінювався як задовільний.

    Зокрема, кисневий режим зазначених водних артерій становив 7,02-11,80 мгО2/дм3 – проти березневих показників майже не змінився, на річці Білоус дещо знизився.

    Вдвічі підвищилася концентрація сполук нітрогену нітритного (NO2) у річках Остер та Білоус, але при цьому допустимої норми показник не перевищив.

    Крім того, комунальними підприємствами області постійно ведуться гідрохімічні дослідження поверхневих вод у створах річок Десна, Білоус, В’юниця, Удай та Іченька вище і нижче скидів з очисних споруд підприємств.

    При цьому, більшість основних показників на вміст забруднювальних речовин не перевищують значення гранично допустимих концентрацій. Хоча щомісячно фіксується перевищення вмісту сполук заліза та мангану, що зумовлено особливостями річок Полісся.

    Загальний рівень забруднення атмосферного повітря у місті Чернігів оцінювався, як низький. Разом з тим, традиційно зафіксовані перевищення середньомісячної концентрації діоксиду азоту. Одночасно проти березня вдвічі знизився вміст діоксиду сірки, показники за іншими домішками – не змінилися.

    Радіологічні дослідження сільськогосподарської і лісогосподарської продукції Новгород-Сіверського та Чернігівського районів показали, що перевищень значень допустимих рівнів вмісту радіонуклідів не зафіксовано.

    Варто зауважити, що упродовж квітня відібрано й перевірено 122 проби (+ 37 до березня) овочів, молочних виробів, зерна та інших продуктів.

    Нагадуємо, що Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА щомісяця оприлюднюються інформаційно-аналітичні дані екологічного моніторингу області. Ознайомитися з ними можна на офіційному вебсайті Департаменту в рубриці «Стан довкілля області» за посиланням.

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система