Анонси


    Назад

    ПАРК ПРИРОДИ «БЕРЕМИЦЬКЕ» ПРИХИСТИВ МАЛЕНЬКУ КОЗУЛЮ

    Маленьке беззахисне дитинча козулі, знайдене в лісі, небайдужа екоактивістка передала Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

    Надати прихисток тваринці на пропозицію Наталії Грудницької, очільниці профільного Департаменту одразу згодилися у Парку природи «Беремицьке».

    Тож, учора, 27 червня, під час робочої поїздки до парку представники Департаменту доставили маля до його нового помешкання. Тут косулю спочатку оглянув ветеринар, а потім її помістили в окреме приміщення і нагодували.

    Окрім цього, за участі засновників парку – директора Благодійної організації «Благодійний фонд «Беремицьке Біосфера» Тетяни Ферльовської та фахівця з освітніх програм фонду Катерини Ковальчук-Шамрило відбулася нарада з питань взаємодії та подальшої співпраці Департаменту з Парком природи «Беремицьке».

    •  Департамент має гарний досвід співпраці з парком у сфері природоохоронної діяльності та проведенні спільних екологоосвітніх заходів. То ж ці традиції будемо розвивати і надалі, –зауважила Наталія Грудницька.

    Відвідавши Парк природи «Беремицьке», ми не тільки побували у місці неймовірної краси нашого Полісся, а ще здійснили подорож у часі, занурившись у відновлену дику природу часів Київської Русі.

    Варто зауважити, що «Беремицьке» – перший ревайлдинг парк Чернігівщини, територія якого складає півтисячі гектарів.

    До речі, ревайлдинг – це прогресивний підхід до збереження природи, який передбачає повернення її екосистем до того стану, коли природа може дбати про себе сама.

    Піклуватися, досліджувати, берегти, – життєве кредо неймовірного колективу парку, прагнення відновити втрачене та екосвідомість яких просто вражає.

    Якщо піднятися на місцеву оглядову вежу, чудово видно, що за рахунок унікального ландшафту та ярів, територія парку розділяється на дві частини:

    І зона –туристична і дуже гостинна, тут розташовані загони коней, оленів і цілого свійського зоопарку.

    ІІ зона – екомаршрути, прогулюючись якими можна побачити неймовірну кількість тутешніх диких господарів, серед яких:

    • тури (кремезні волохаті бики з характерним коричнево-рудим хутром і товстими рогами, можна сказати, що це пращури усіх європейських биків);
    • лісові тарпани (фактично вимерлий вид сучасних коней, особливістю яких є маленький зріст), саме в Беремицькому можна наживо побачити одну з найбільших в Україні дику тарпанну популяцію;
    • кулани (тварини, які поєднали в собі ознаки осла і коня);
    • сайгаки (вид, що зберігається ще з Льодовикового періоду та належить до підродини справжніх антилоп);
    • лосі;
    • олені;
    • косулі тощо.

    Родзинка парку – музей «Диких котів», присвячений диким представникам родини котових в Україні, а саме коту лісовому та євразійській рисі. У вольєрній частині можна спостерігати за цими представниками фауни, а також пращуром усіх свійських котів – котом степовим. Окрім того, в приміщені музею на вас чекатимуть пізнавальні інфостенди, кладограми та відеоролики, що познайомлять зі світом котових.

    Значну увагу працівники парку приділяють місцевим птахам. Наразі тут зафіксовані такі рідкісні птахи, як орлан-білохвіст, яструб, лелека чорний, польовий лунь тощо.

    До речі, окрім ревайлдингової діяльності, тут постійно організовуються тематичні свята, фестивалі, конференції, дитячі табори тощо, оскільки для цього в парку створена достатньо розвинена туристична інфраструктура: туристичні будиночки, альтанки, намети, кемпінг, конференц-зала, тощо.

    На сьогодні більше 20 % природоохоронних територій України уражені ворогом, а на відновлення природних об’єктів знадобляться десятиліття, але все реально, якщо робити це з великою повагою до природи як то відбувається нині на неймовірній локації нашої області – Парку природи «Беремицьке».

    Тож залюбки радимо поїхати відпочити та насолодитися його краєвидами, а також познайомитися з представниками флори і фауни, що мешкають на території парку.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Департамент екології та природних
    ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

     
     
     
     

     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система