Анонси


    Назад

    ПОЛІЕТИЛЕН – ЕКОЛОГІЧНА КАТАСТРОФА МАЙБУТНЬОГО

    Поліетиленові пакети з'явились в США у п’ятдесяті роки минулого сторіччя, і їх виробництво одразу перетворилося на прибутковий бізнес. Собівартість такого продукту була низькою, а попит серед людей зростав через зручність та доступність. Утім з часом поліетиленові пакети спричинили низку екологічних проблем, які людству доведеться вирішувати ще кілька століть.

    Мільярди пакетів, які були виготовлені з того часу і потрапили на смітник, – ще досі не розклався жоден них.

    3 липня – Всесвітній день без поліетиленових пакетів.

    Мета акції – сформувати нову екологічну поведінку, привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами.

    Мінімум третина всіх відходів на звалищах – це поліетиленові пакети та пластикова тара, які під впливом опадів, сонячних променів, перепадів температури починають розкладатися та вступають у процеси хімічної реакції. При цьому утворюються токсичні отруйні речовини, що забруднюють довкілля. Так, тоненький пластик може наробити великої екологічної біди.

    Трохи цифр!

    • за даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових пакетів;
    • кожного року до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику;
    • щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 одиниць на кожного дорослого мешканця Землі;
    • за даними екологів, у природному середовищі поліетилен розкладається понад двісті років, а пластик — майже 450 років.

    Слід знати, що справжня ціна пакета – це не тільки його вартість. Пластик для пакетів роблять з нафти, видобуток якої часто супроводжується катастрофічними розливами, згубними для всього живого. Не можна забувати і про те, що при переробці нафти, при виробництві пластику, при його фарбуванні утворюється величезна кількість небезпечних речовин, які отруюють природне середовище.

    До речі, Всесвітня організація охорони дикої природи підрахувала, що кожного року від поліетиленових пакетів помирає близько 100 тисяч китів, тюленів та черепах. Крім цього, «острови з поліетилену» дедалі частіше мігрують океаном, а мікроскопічні частинки пластику потрапляють в ґрунт та воду.

    Альтернатива пластиковим пакетам!

    Стильні авоськи

    Не варто сумувати за пластиковими пакетами з логотипами супермаркетів, коли є настільки стильні альтернативи. Чого тільки вартує авоська!

    Нещодавно на неї звернули увагу дизайнери й використали в модних показах. Вона трендова, практична і багаторазова.

    Багаторазові торбинки

    Шопери вже не перший рік поспіль залишаються у списку модних трендів. Вони і пакет чудово замінять, і сумку для ноутбуку.

    Для виготовлення таких екоторбинок найчастіше використовують льон або сітчастий матеріал. І найприємніше те, що використовувати їх можна роками.

    Вощені серветки

    А хто взагалі сказав, що усе потрібно пакувати у пакети?

    Загортати продукти в серветки – актуально.

    Бавовняні серветки просочуються бджолиним воском, кокосовою олією та олією жожоба (ці інгредієнти подбають про збереження свіжості).

    Вощені серветки не вбирають запахи і доглядати за ними вкрай просто. Їх треба просто промивати під проточною холодною водою. І прослужать вони цілий рік.

    Пакети з кукурдзяного крохмалю

    Кукурудзяні пакети виглядають так само, як пластикові, але вважаються повністю екологічними.

    Компостуються вони в домашніх умовах усього за три місяці.

    І придбати їх можна за доступною ціною

    Паперові пакети

    Чудово підійдуть для пакування – як продуктів, так і товарів повсякденного вжитку.

    Тож, обмеживши надмірне використання одноразових пластикових виробів та поліетиленових пакетів, ми піклуємося про довкілля, а отже — про здоров’я та життя людей і тварин. Бережімо щодня себе та природу, яка нас оточує.

     

    Департамент екології та природних
    ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

     

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система