Анонси


    Назад

    У червні в рамках проведення моніторингу якості води в річках області здійснена оцінка токсичності поверхневих вод. Проби відібрані у 17 створах річок Десна, Стрижень та Білоус в межах Чернігова.

    Зокрема, проведено біотестування на ракоподібних Daphnia magna Straus – це найбільш поширений метод визначення токсичних властивостей води, що ґрунтується на реакції живих організмів на небезпечні сполуки.

    До речі, ці планктонні організми здатні сприймати набагато нижчі концентрації, ніж будь-який датчик або прилад. Так, критерієм токсичності води є загибель 50 і більше відсотків дафній у відібраному зразку упродовж 96 годин.

    Результати показали, що вода в річках навколо обласного центра не чинить гостру токсичну дію на тест-об’єкти. Детальнішу інформацію можна отримати на вебсайті Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА за посиланням.

    Дослідження проводяться на замовлення профільного Департаменту хіміко-бактеріологічною лабораторією з контролю стічних вод комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради.

    Ці моніторингові заходи реалізуються коштом обласного природоохоронного фонду в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки.

    Варто зауважити, що основними причинами забруднення вод в річках є скиди неочищених та недостатньо очищених виробничих і побутових стічних вод, поверхневих вод із забудованих територій і сільгоспугідь, а також ерозія ґрунтів на водозабірній площі.

     

    Департамент екології та природних
    ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система