Анонси


    Назад

    В УКРАЇНІ ТРИВАЄ РЕФОРМА УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ

    9 липня набрав чинності Закон України «Про управління відходами», який дає змогу розпочати реформу управління відходами.

    Відповідно до цього Закону відходи підлягають роздільному збиранню та не повинні змішуватися з іншими відходами або матеріалами, що мають різні властивості.

    Роздільне збирання у населених пунктах тепер має здійснюватися для таких видів відходів, як папір і картон, пластик, скло, метал.

    Також мають бути створені умови для забезпечення роздільного збирання біовідходів, текстилю тощо.

    Великогабаритні, ремонтні, небезпечні відходи у складі побутових, відходи зелених насаджень збиратимуться окремо від інших побутових відходів.

    При цьому житлові масиви та інші об’єкти благоустрою слід обладнати контейнерними майданчиками для роздільного збирання побутових відходів. 

    Варто зауважити, що новий Закон наближає нормативно-правове регулювання відносин у сфері управління відходами до вимог відповідних директив ЄС та спрямований на покращення стану навколишнього середовища і створення відповідної інфраструктури об’єктів управління відходами.

    Загалом документ визначає такі основні цілі та принципи державної політики у сфері управління відходами, як:

    • впровадження ієрархії управління відходами, пріоритетними напрямками якої є запобігання утворенню відходів, їх повторне використання та відновлення (рециклінг) і лише потім – видалення, у т.ч. захоронення на полігонах, які відповідають вимогам екологічної безпеки;
    • планування системи управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях;
    • запровадження системи розширеної відповідальності виробника;
    • поступове створення сучасної інфраструктури та об’єктів збирання й оброблення відходів;
    • удосконалення процесів управління відходами, у т.ч. ліцензійної і дозвільної системи, інформаційного забезпечення у сфері управління відходами.

    До речі, Закон Україні «Про управління відходами» встановлює лише основні правові, організаційні та економічні засади діяльності у сфері управління відходами. Для реалізації його вимог наразі розробляються нові нормативно-правові документи, а також приводяться у відповідність вже чинні.

    Реформа управління відходами в Україні є важливою і вкрай необхідною. Її успішне впровадження сприятиме збереженню природних ресурсів, зменшенню забруднення довкілля, розвитку економіки тощо.

    Закон України "Про управління відходами"

     

    Департамент екології та природних
    ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система