Анонси


    Назад

    НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ПЛАНУЄТЬСЯ ЗНЕШКОДИТИ МАЙЖЕ 45 ТОНН ПЕСТИЦИДІВ

    Заходи з утилізації безхазяйних непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (далі – ХЗЗР) реалізовуватимуться за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та місцевих бюджетів.

    На ці потреби з обласного природоохоронного фонду виділено понад 2 мільйони гривень, ще стільки ж профінансують територіальні громади.

    Загалом планується знешкодити 44,5 тонн ХЗЗР, що наразі в незадовільному стані зберігаються на території 10 територіальних громад області. Зазначені роботи планують провести Бахмацька, Варвинська, Новобілоуська, Носівська Парафіївська, Ріпкинська, Семенівська, Сновська, Сухополов’янська та Срібнянська місцеві ради.

    Актуальні організаційні питання з реалізації зазначених природоохоронних заходів обговорили сьогодні, 14 липня, учасники наради, яку провела директорка Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Наталія Грудницька.

       - Сьогодні на території Чернігівщини зберігається майже 234 тонни пестицидів, на утилізацію яких потрібно біля 23 мільйонів гривень. Враховуючи обмежені фінансові можливості місцевих природоохоронних фондів, прийнято рішення – проводити ці заходи поступово. Тому маємо спільно їх відпрацювати, аби звільнити область від небезпечних речовин, – наголосила Наталія Грудницька.

    Вона також зазначила, що профільний Департамент готовий надавати громадам всебічну консультативно-методичну і практичну допомогу в цьому процесі.

    Крім проблеми з безхазяйними непридатними пестицидами, у 2023 році продовжується робота з розроблення проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж об’єктів природно-заповідного фонду Чернігівщини.

    Зокрема, за рахунок коштів обласного і місцевих природоохоронних фондів планується розробити 15 таких проектів для заповідних територій 10 громад області.

    Вищезазначеними проектами будуть встановлені місця розташування об’єктів ПЗФ, визначені плани організації територій з відображенням угідь, землевласників і землекористувачів та внесені обмеження у використанні земель до Державного земельного кадастру. Це, у свою чергу, дозволить забезпечити охорону та збереження заповідних територій, дотримання їх режиму та недопущення використання не за призначенням.

    До слова, усі вищевказані природоохоронні заходи реалізуються в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки.

     
     
     
     
     
    Департамент екології та природних
    ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система