Анонси


    Назад

    У ФОКУСІ УВАГИ ЕКОЛОГІВ – ЗБЕРЕЖЕННЯ ОСЕТРОВИХ

    Серед численних екологічних наслідків підриву греблі Каховської ГЕС –проблема відтворення та збереження видів осетрових.

    Як не втратити популяції цих вразливих, але цінних видів риб – радилися учасники засідання Робочої групи з реалізації Загальноєвропейського плану дій щодо осетрових, організоване Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з представниками Всесвітнього фонду дикої природи.

    Захід відбувся в рамках реалізації Плану дій щодо збереження осетрових риб (родина Acipenseridae) в Україні на 2021-2030 роки.

    В обговоренні взяли участь фахівці Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

    До слова, осетрові мешкають у річках, озерах та морських ділянках субтропічного, помірного і субарктичного кліматів. Загалом налічується 27 видів осетрових риб. В Україні існує 6: осетер російський, осетер європейський (атлантичний), севрюга звичайна, стерлядь прісноводна, білуга звичайна та осетер шип.

    На Чернігівщині з родини осетрових зустрічається стерлядь прісноводна, занесена до Червоної книги як зникаючий вид.

    Це єдиний вид даної родини, який мешкає в прісній воді, при цьому розміщує свої нерестилища в руслах річок. На території Чернігівської області в Новгород-Сіверському районі є два іхтіологічні заказники місцевого значення, основна мета створення яких – збереження місця перебування та постійного нересту стерляді прісноводної.

    Цей вид, як і інші представники родини, відкладає ікру за один прийом. Вони влаштовують свої нерестовища в руслах річок, де є кам'янисті місця, або дно вкрите галькою чи грубозернистим піском. До них і приклеюються ікринки, з яких виводяться личинки.

    Оскільки осетрові не розмножуються щорічно, здатними до розмноження стають досить пізно і живуть дуже довго — до 100 років — вони є особливо вразливі. І навіть за ідеальних умов знадобиться багато років, щоб їх популяція відновилася.

    Серед основних заходів режиму збереження популяцій та заходів з охорони – заборона вилову, посилення відповідальності за незаконний вилов, виявлення типових місць перебування і встановлення там заповідного режиму.

     

     

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністраціїї

     

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система