Анонси


    Назад

    ОБГОВОРЕНО КОРИСТЬ І ШКОДУ «МЕРТВОЇ ДЕРЕВИНИ» У ЛІСАХ

    Значення мертвої деревини для лісових екосистем; правила поводження з мертвою деревиною у лісах різних категорій; збереження окремих старих дерев у міських зелених зонах та лісопарках; приземлення аварійних старих дерев без вивозу з лісу або парку – над такими питаннями дискутували учасники під час презентації дослідження «Найкращі практики менеджменту мертвої деревини», яка була проведена минулого тижня менеджерами проєктів Всесвітнього фонду природи (WWF-Україна).

    В обговоренні, окрім представників Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації та ДП «Ліси України» взяли участь науковці та громадські організацій з усіх куточків України.

    До речі, ліс – це не тільки товарна деревина, а ціла екосистема, а збереження лісів є важливим для добробуту країни загалом. Але окремі моменти практики сталого ведення лісового господарства досі не сприймаються не тільки лісовою галуззю, але й багатьма природоохоронцями. І проблема мертвої деревини – одна з таких.

    До речі, термін «мертва деревина» є зручним узагальненням, оскільки зазвичай під ним розуміють деревні рослини або їх частини на різних стадіях розкладу, тобто вже неживі дерева та їхні фрагменти. Він є трохи умовним, адже деревина живого дерева також частково складається із вже відмерлих клітин.

    Крім того, мертвою деревиною можна також вважати всохлі гілки дерев, які ще не впали, окремі дупла в ще живих деревах тощо.

    Яка ж роль мертвої деревини в екосистемі? Вона створює величезну кількість оселищ та екологічних ніш. Уявіть собі стовбур, що лежить у лісі. Більше того, він не є гладеньким, а в ньому величезна кількість тріщин, отворів з абсолютно різним мікрокліматом і це величезний простір для існування різних видів живого.

    Тож, у жвавій дискусії про користь і шкоду такої деревини, учасниками було запропоновано більш детально дослідити усі сторони цього непростого ресурсу та піднято питання щодо необхідності внесення змін до чинного природоохоронного законодавства з урахуванням необхідності збереження мертвої деревини у лісах.

     

     
     
     

     

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністраціїї

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система