Анонси


    Назад

    ТЮТЮН РУЙНУЄ НАШЕ ДОВКІЛЛЯ!

    Тютюнова епідемія є однією з найсерйозніших загроз для здоров’я населення та навколишнього природного середовища. Наразі, паління є соціальною та екологічною проблемою суспільства.

    Ця звичка не є фізіологічною потребою організму. Легені, які споживають атмосферний кисень, за своєю природою призначені виділяти вуглекислий газ. Однак під час паління вони змушені поглинати його разом з оксидом карбону – чадним газом та багатьма іншими шкідливими речовинами, які утворюються в процесі спалювання тютюну.

    Так, враховуючи величезну кількість курців на Землі та високий вміст токсичних речовин у тютюновому димі, паління істотно забруднює атмосферне повітря та завдає відчутної шкоди здоров’ю населення.

    На всіх етапах свого життєвого циклу тютюн забруднює нашу планету. Вирощування, виробництво та використання тютюну отруюють нашу воду, ґрунт, пляжі та міські вулиці хімікатами, токсичними відходами, недопалками, включаючи мікропластмаси, та відходами від електронних сигарет.

    Недопалки отруюють довкілля! Сигаретні фільтри (окурки) займають одне з перших місць серед забруднюючих та токсичних речовин, що містяться у наших водоймах. Для біорозкладання недопалка потрібно більше 10 років, що дозволяє нікотину та хімічним речовинам просочуватися в навколишні екосистеми. Майже всі цигарки, що реалізуються через торгівельну мережу, мають фільтр з ацетилцелюлози, який погано піддається біорозкладу та є джерелом забруднення навколишнього середовища мікропластмасою.

    До речі, приблизно 5 мільйонів гектарів (600000000 дерев) лісу щороку знищується для сушки тютюну. Вважається, що одне дерево витрачається на кожні 300 цигарок (за інформацією ВООЗ). А за різними оцінками науковців у світі викидається близько 1000 000 000 кілограм недопалків в якості відходів.

    Безпечного куріння не існує, тому відмовтеся від тютюну заради свого здоров’я та здоров’я нашої планети!

     
     
     
    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністраціїї

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система