Анонси


    Назад

    ОСНОВНІ МОНІТОРИНГОВІ ПОКАЗНИКИ СТАНУ ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ У ЛИПНІ КОЛИВАЛИСЯ В МЕЖАХ НОРМИ

    У липні для проведення досліджень на вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі на двох стаціонарних постах у Чернігові було відібрано 624 проби. Традиційно за більшістю показників повітря міста було чисте, крім діоксиду азоту, середньомісячна концентрація якого двічі перевищувала середньодобову норму.

    Радіаційний фон атмосферного повітря Чернігівщини упродовж минулого місяця коливався в межах від 8 до 16 мкР/год (при нормі 30 мкР/год). Мінімальний рівень спостерігався в м. Чернігів, а максимальний – на території Придеснянської воднобалансової станції, с. Криски Новгород-Сіверського району (три дні).

    Радіологічні дослідження на вміст радіонуклідів в сільськогосподарській і лісогосподарській продукції в Новгород-Сіверському та Чернігівському районах вкотре перевищень не виявили. До слова, у липні відібрано й перевірено 117 проб (овочі, молочні продукти, гриби, картопля та інші продукти).

    За інформацією Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, стан річок Десна, Білоус, Мена та Остер минулого місяця був задовільний.

    Так, кисневий режим у більшості річок області тримався в межах норми, зниження розчиненого у воді кисню зафіксовано в річках Білоус (до величини 3,21 01 мгО2/дм3) та Мена (3,01 мгО2/дм3).

    Крім того, у р. Білоус в межах обласного центру спостерігалося підвищення вмісту сполук нітрогену нітратного.

    Перевищення допустимої норми біохімічного споживання кисню зафіксовано у річках Остер (вдвічі) та Удай (в 1,6 рази).

    Також комунальними підприємствами області проведені планові щомісячні гідрохімічні дослідження поверхневих вод в створах річок Десна, Білоус, В’юниця, Удай та Іченька вище і нижче скидів з очисних споруд підприємств. Більшість показників на вміст забруднювальних речовин не перевищують значення гранично допустимих концентрацій, крім вмісту сполук заліза загального, мангану і нітритів та біохімічного споживання кисню. Ці показники перевищують гранично допустимі значення майже у всіх перевірених річках.

    Варто зауважити, що перевищення вмісту сполук заліза загального та мангану, зумовлено особливостями річок Полісся. Що стосується нітритів, вони завжди говорять про мікробіологічне забруднення води господарсько-побутовими стічними водами, стоками сільськогосподарських підприємств, оскільки мікроорганізми окиснюють білки до амонію, а амоній вже окиснюється до нітритів. Також перевищення нітритів може спостерігатися навколо полів для випасу великої рогатої худоби.

    Крім того, біохімічне споживання кисню визначають на протязі 5 діб, чим більше у воді органіки, тим вище окисленість. За високого вмісту органічних речовин у воді швидко розмножуються аеробні бактерії, для життєдіяльності яких необхідний кисень. Це може зумовити зниження вмісту розчиненого кисню, створити гіпоксичні умови і загибель окремих видів організмів, що постійно живуть у водному середовищі.

    До відома, в області щомісячно проводяться моніторингові дослідження атмосферного повітря, поверхневих і стічних вод, сільськогосподарської і лісогосподарської продукції на вміст радіонуклідів.

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система