Анонси


    Назад

    ПРОДОВЖУЄМО ЕКСКУРС ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ ЧЕРНІГІВЩИНИ!

    Сьогодні пропонуємо віртуальну подорож до Ічнянщини, аби відвідати дендрологічне диво Чернігівщини та всієї України – парк загальнодержавного значення «Тростянець».

    Це пам’ятка садово-паркової архітектури ХІХ століття, створена зусиллями Івана Скоропадського – нащадка українського гетьмана. Територія парку складає понад 200 гектарів.

    Парк вирізняється оригінальною особливістю композиційної побудови: ззовні – це просто лісовий масив, а всередині – «Швейцарська ущелина», так називають центральну ділянку парку зі штучно створеним гірським рельєфом та озерами. До слова, висота деяких пагорбів сягає 35 метрів, а на їх створення пішло 30 років – саме стільки часу знадобилося, аби перетворити рівнину в невелику гору.

    Композиційною віссю парку вважається великий рукотворний ставок, довжина якого становить біля 1,3 км, а ширина – до 100 м. По обидва боки від нього було створено ще два ставки, менші за розмірами.

    На ставках живуть майже ручні лебеді – граційні та величні птахи, які є особливою окрасою парку. Тож, відвідуючі ці казкові місця, не забудьте прихопити для них частування.

    Усі куточки парку є неповторними і зачаровують багатством природи. Зараз тут зростає понад 400 видів і форм дерев та кущів, до сьогодні збереглися екзотичні дерева, які були висаджені ще в середині XIX століття. Тростянецький дендропарк відзначається своєю багатою флорою – це різноманітні хвойні і листяні дерева, використовуються також й екзотичні види рослин.

    У парку знаходиться могила його засновника, крім того, тут збереглися два флігелі, в яких у минулому проживали гості – художники, артисти та інші відомі особистості, а ще колона смутку «Розбита надія», на думку дослідників, саме так Скоропадський намагався увічнити пам'ять про своїх братів і сестер, які померли у молодому віці.

    До речі, ще одна місцева цікавинка – чарівна лава бажань. За народними повір'ями, якщо на ній посидіти і загадати бажання, тоді воно неодмінно здійсниться.

    Тростянецький парк на Чернігівщині є справжнім музеєм природи, в якому відчувається дух минулих століть. Він вважається одним з найкрасивіших та видатних ландшафтних парків України.

    Маємо надію, що зацікавили вас і запрошуємо відвідати цей справжній куточок раю та насолодитися його свіжим повітрям і унікальними краєвидами «швейцарських» ландшафтів.

    Зважаючи на численність і різноманітність тутешніх представників флори, мабуть, кращим часом для відвідування дендрологічного парку «Тростянець» буде все ж осінь, коли листя палахкотить всіма відтінками від зеленого й жовтого і до червоного й соковито-бордового.

    Бажаємо приємних вражень і нагадуємо, що насолоджуватися природою маємо бережно, дотримуючись вимог природоохоронного законодавства!

    А зараз ми підготували для вас прогулянку онлайн.

     

     
     

    Департамент екології та природних
    ресурсів Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система