Анонси


    Назад

    СОРТУВАННЯ ВІДХОДІВ – ЄВРОПЕЙСЬКА СВІДОМІСТЬ

    Наша країна поступово наближається до європейських стандартів. Ще навіть не будучи членом ЄС, Україна повинна запроваджувати європейські правила у галузі управління відходами. І сортування відходів є важливим кроком на цьому шляху.

    Чому треба сортувати сміття?

    Щодня ми все ближче до глобальної екологічної катастрофи, оскільки відходи, що вивозяться на сміттєзвалища і там зогнивають, забруднюють довкілля та шкодять екосистемам. Але ж здебільшого сміття – це цінні ресурси: папір, скло, пластик, метали. Якщо сміття правильно відсортувати, то його можна використовувати як вторинну сировину Це дозволить зекономити на процесі первинного виробництва матеріалів, знизити вартість кінцевого товару та зменшити кількість утворюваних відходів. У багатьох розвинених країнах світу сортування й переробка відходів є звичайною справою.

    На жаль, в Україні на сьогодні чимало причин стають на заваді правильному поводженню з відходами.

    По-перше, відсутність необхідної інфраструктури. Через це здебільшого відбувається імітація роздільного збирання. Оскільки відсортоване сміття можуть відвезти на одне сміттєзвалище.

    По-друге, низький рівень участі виробників товарів у процесі переробки. По-третє, обізнаність населення стосовно правильного поводження з відходами залишається низькою. Часто-густо контейнери для сортування сміття використовуються як бак для усіх видів відходів.

    Як навчити людей сортувати сміття?

    Цю звичку треба починати виховувати в дитячих садочках та школах. Процес сортування може бути веселим і цікавим, для цього можна проводити екологічні майстерні, акції, конкурси та змагання. Звичайно, і приклад батьків відіграватиме важливу роль. Навички і звички, отримані від близьких людей, здебільшого визначають вчинки дитини у майбутньому.

    Звісно, щоб організувати переробку сміття, необхідні спеціальні заводи, але надважливим є усвідомлення населення стосовно роздільного збирання відходів.

    Все це є початком на шляху до використання вторинних ресурсів, що вже давно існує у розвинених країнах світу.

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система