Анонси


    Назад

    16 ВЕРЕСНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОЗОНОВОГО ШАРУ

    Озоновий шар – це повітряний пласт у верхніх шарах атмосфери (стратосфері), що складається з особливої форми кисню – озону. Він захищає Землю від згубної дії сонячної радіації, сприяючи тим самим збереженню життя на планеті.

    До речі, необдумана діяльність людства, виробництво і використання озоноруйнівних речовин у різних видах промисловості призвела до виснаження озонового шару. Через це в атмосфері утворюються озонові діри та збільшується ультрафіолетове випромінювання на поверхні Землі.

    Мільйони молекул озону руйнуються щохвилини, в результаті – збільшується ультрафіолетове випромінювання, яке досягає поверхні Землі. Втрата озонового шару стратосфери вважається однією з головних глобальних екологічних проблем.

    Подолати цю проблему можна лише завдяки скоординованим діям усіх націй та верств суспільства на глобальному рівні. Усвідомлюючи це, уряди практично всіх країн світу приєдналися до Монреальського протоколу і взяли на себе зобов’язання досягти головної мети – згортання виробництва та використання озоноруйнівних речовин у різних секторах промисловості.

    Суспільство не в змозі запобігти появі озонових дір. Однак зберегти озон хоча б на побутовому рівні, людині під силу. Так, поетапна відмова від використання озоноруйнівних речовин є важливою не лише для збереження озонового шару, а і для вирішення проблеми глобальної зміни клімату.

    Довідково:

    Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем захисту озонового шару. Цей день відзначається з 1995 року на згадку про підписання Монреальського протоколу щодо необхідності збереження озонового шару, який фільтрує сонячне проміння і попереджує шкідливий вплив ультрафіолету на поверхню Землі.

    Озоновий шар має важливу роль для всього живого на Землі.

    Тож давайте разом працювати над його збереженням!

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

     

     

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система