Анонси


    Назад

    14 ЖОВТНЯ – ДЕНЬ ПЕРЕЛІТНИХ ПТАХІВ

    Птахи – це невід’ємна частина природи, це наші помічники й захисники, вони прикрашають діброви, луки, степи, ліси та є окрасою парків і садів.

    Із настанням осіннього холоду життя птахів змінюється, та більшість з них шукають собі порятунку, там де тепліше та є пожива. Перші ключі пернатих збираються ще наприкінці літа, а останні відлітають до кінця жовтня.

    З приходом осені в небі можна спостерігати пташиний ключ, це дуже зворушлива мить, а отже птахи відлітають від своєї домівки.

    Так, основною причиною міграції є відсутність достатньої кількості їжі. Адже взимку зникає більшість комах, ягід і плодів, трав’янисті рослини в’януть, а водойми замерзають. Це змушує їх перебиратися на інше місце, а вже наприкінці жовтня всі перелітні птахи покидають нас.

    Під час сезонних перельотів вони долають величезні відстані, водночас завжди безпомилково знаходять місце призначення, а потім з такою самою точністю повертаються додому.

    До речі, цьогоріч Всесвітній день перелітних птахів проводиться 14 жовтня за підтримки Програми ООН з навколишнього середовища – UNEP.

    Саме сьогодні весь світ організовує громадські заходи, які наголошують на необхідності збереження перелітних птахів та місць їх проживання.

    Ми, люди, повинні берегти птахів та піклуватися про них взимку. Вони — наші друзі, тому їх не можна залишати без допомоги у скрутну хвилину. Крім того, ці чудові створіння є окрасою природи та дуже важливою її частиною.

    Бережіть птахів!

     

    Цікаво знати:

    • тримаючись під час перельоту у формі V-подібного ключа, зграя птахів летить майже на 70 відсотків швидше, ніж поодинокий птах;
    • гуси при сезонних міграціях можуть підніматися на висоту понад 9 кілометрів, а це більше ніж висота найвищої точки нашої планети – гори Еверест;
    • більшість птахів перед перельотом активно набирають вагу, оскільки запаси жиру вони використовують потім в якості пального. Спалюючи його, вони отримують необхідну енергію для польоту. Деякі види качок, наприклад, збільшують свою вагу вдвічі;
    • лелеки протягом 10 хвилин можуть спати прямо в польоті. Утомлений птах переміщується в середину зграї і засинає ненадовго. Під час сну у лелек загострюється слух, що допомагає їм зберігати висоту й орієнтуватися у просторі.
     
     
     
     
    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації
     
     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система