Анонси


    Назад

    РЕЗУЛЬТАТИ ВЕРЕСНЕВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ

    Радіаційний фон атмосферного повітря Чернігівщини упродовж минулого місяця коливався в межах від 10 до 17 мкР/год (при нормі 30 мкР/год) і в середньому по області становив 13 мкР/год.

    У вересні відібрано й перевірено 124 проби на вміст радіонуклідів в сільськогосподарській і лісогосподарській продукції в Новгород-Сіверському та Чернігівському районах. Перевищень допустимого рівня вмісту радіонуклідів в дослідній продукції (молочні продукти, зерно, овочі тощо) не виявлено.

    Моніторингові дослідження атмосферного повітря Чернігова показали, що повітря міста було найбільш забруднено діоксидом азоту (NO2). Це безбарвний газ, без запаху, небезпечний при взаємодії з вихлопними газами (створює смог), в результаті реакції діоксиду азоту з водою та діоксидом сірки утворюється кислотний дощ. Зокрема, підвищена концентрація діоксиду азоту спричиняє кашель та головний біль.

    Основні джерела викидів цього газу – електроенергетика, промисловість, металургія, транспорт. На Чернігівщині – це викиди вихлопних газів автомобілів, максимальна кількість яких реєструється в години пік.

    За результатами вересневих спостережень поверхневих вод річок Десна, Білоус, Мена, Остер та Удай у вересні відімчалося зниження розчиненого у воді кисню до 1,34-1,60 мгО2/дм3 (при нормі 4-6 мгО2/дм3).

    На цей показник негативно впливають такі чинники, як вітер, течії, атмосферні опади, різкі зміни температури та інші.

    Розчинений у воді кисень витрачається на дихання тварин й окислення органічних речовин. При його низькій концентрації виникає замор риби, яка гине від задухи.

    Також зафіксовано перевищення показника біохімічного споживання кисню в річках Білоус, Мена, Остер та Удай. Серед причин – високий вміст органічних речовин у воді, зумовлений зниженням вмісту розчиненого кисню.

    Крім того, відмічався високий вміст нітритів в р. Білоус в межах міста Чернігів та р. Удай нижче міста Прилуки, перевищення нітритів може бути спричинене забрудненням води господарсько-побутовими стічними водами, стоками сільськогосподарських підприємств та випасом великої рогатої худоби біля водойм.

    З детальною щомісячною моніторинговою інформацією можна ознайомитися на офіційному вебсайті Департаменту .

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система