Анонси


    Назад

    ВИПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ ШКОДИТЬ ДОВКІЛЛЮ І КАРАЄТЬСЯ НЕАБИЯКИМИ ШТРАФАМИ!

    Нині триває осіннє прибирання полів, городів та присадибних ділянок. У багатьох випадках ці роботи завершуються спалюванням сухої рослинності та пожнивних решток, що у свою чергу спричиняє масштабні пожежі як у господарстві, так і в екосистемах, загибель біологічного різноманіття, а найстрашніше – людей.

    Спалювання листя і трави в Україні є незаконним і передбачає адміністративну, а подекуди і кримінальну відповідальність:

    • За спалювання сухої трави і листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 гривень.
    • Водночас для посадовців такий штраф набагато вищий – від 15 300 до 21 420 гривень.
    • Якщо паління відбувалося на території природно-заповідного фонду, то штраф за це становить від 6 120 до 12 240 гривень (для посадовців – від 2 1420 до 30 600 гривень).
    • За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці загрожують найбільші штрафи – 90 000-150 000 гривень.

    Крім того, варто знати, що при спалюванні рослинних решток утворюються небезпечні продукти горіння, зокрема при згорянні тонни рослинних решток у повітря вивільняється біля 9 кілограмів мікрочастинок диму.

    До того ж вогнем знищується мікрофлора та фауна верхнього шару ґрунту, гинуть комахи та їх личинки, запилювачі рослин, дощові черв'яки та інші організми, які беруть участь у процесі утворення ґрунту, а також дрібні тварини, птахи та місця їх гніздування.

    Що робити з сухими листям, травою і бур’янами?

    Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА радить опале листя, суху траву і бур’яни не палити, а компостувати. Коли листя перегниває, то стає добривом і до ґрунту повертаються всі необхідні для родючості речовини.

    Для виготовлення компосту не потрібні якісь особливі знання чи зусилля. Так, можна підготувати спеціальний резервуар чи просто викопати яму збоку подвір’я чи городу, помірно зволожувати рештки рослин та забезпечити доступ повітря. На компостну купу можна складати кухонні рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослин, солому, тонкі гілки, гній. Правильно приготований компост не матиме неприємного запаху, а така проста альтернатива – це можливість припинити згубний вплив для здоров’я та довкілля від спалювання. А ще – підтримати якісні властивості ґрунту, за що ви ще й отримаєте приємний бонус у вигляді врожаю.

    Враховуючи масштабність шкоди, яку наносять пожежі, звертаємось до всіх мешканців громад з проханням дотримуватись правил благоустрою та пожежної безпеки, не спалювати сміття та рослинні залишки.

    Прибирайте без шкоди довкіллю і штрафів!

     

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система