Анонси


    Назад

    КОРИСНІ ПОРАДИ: ЯК ПРАВИЛЬНО САДИТИ ДЕРЕВА ТА КУЩІ ВОСЕНИ

    Осінь – це не лише чарівна пора року, а й вдалий період для висадки дерев і кущів. Серед деревних порід найкраще підійдуть з плодово-ягідних – яблуня, груша, шовковиця, алича, горобина; з листяних – тополя, липа, клен, вільха, верба, ясен; з хвойних – туя, ялина, ялиця, сосна.

    До осінньої посадки добре адаптовані кущі. Серед ягідних – смородина, аґрус, малина, барбарис, шипшина, з декоративних – самшит, спірея, бузок, падуб, бруслина, сніжноягідник.

    Осіння посадка рослин має ряд переваг – висока приживлюваність, відсутність потреби у додатковому догляді, довший період для посадки.

    Так, восени можна висаджувати однорічні або дворічні саджанці плодових і декоративних культур з урахуванням їх районування, теплолюбності, типу кореневої системи.

    При цьому необхідно дотримуватися наступних правил.

    Саджанці з відкритою кореневою системою слід попередньо на добу замочити, не можна занадто довго тримати рослину поза ґрунтом.

    Починайте роботи після опадання листя і переходу рослини у стан спокою. У різних регіонах цей період варіюється з вересня до жовтня.

    Висадку завершують за 3 тижні до передбачуваних заморозків. Якщо прогнозують раптові короткострокові похолодання, саджанець і пристовбурні кола рекомендується вкрити матеріалами для мульчування – тирсою, соломою чи агротекстилем.

    Не зважайте на невеликий розмір посадкового матеріалу, важливо спиратися на його розміри в дорослому стані й сумісність з іншими культурами. Для середньорослих дерев дотримуйтеся мінімальної відстані – 3 м, для високорослих – 5 м. Між рядами проходи залишайте широкими, в межах 5-8 м.

    Місце посадки повинно бути відкритим, сонячним. У тіні рослини більш вразливі до хвороб і шкідників, втрачають декоративність, їх врожайність зменшується.

    Теплолюбні культури бажано висаджувати під захистом будівель або споруд. Так вони будуть приховані від холодних північних вітрів і максимально зігріті.

    Яму для саджанця готуйте заздалегідь, бажано покращити структуру ґрунту, аби підвищити його родючість. При необхідності закладіть дренажний шар та додайте комплексні добрива.

    Родючий ґрунт насипте гіркою в центрі ями, встановіть молоде деревце та розправте коріння.

    Поступово присипайте коріння готовим ґрунтом, злегка ущільніть його. Посаджену рослину зафіксуйте до дерев'яного кілка та рясно полийте.

    Посадіть рослину восени, щоб навесні милуватися її красою, а влітку ще й отримати гарний врожай!

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система