Анонси


    Назад

    ЗЕЛЕНИМИ СТЕЖКАМИ НОВГОРОД-СІВЕРЩИНИ

    Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мурав’ївський» – перлина Новгород-Сіверщини, що має природоохоронне, наукове та естетичне значення.

    Ця заповідна територія – осередок збереження і відтворення типового ландшафту заплави річки Десна, охорони біорізноманіття Новгород-Сіверського Полісся, підтримання екологічного балансу в регіоні, поширення екологічних знань.

    Ландшафтний заказник має площу понад тисячу гектарів та межує з національним природним парком «Деснянсько-Старогудський».

    Його територія насичена прирусловою рослинністю, особливо вербовими лісами, а також старичними озерами – місцями гніздування птахів і їх концентрації під час міграції. У рослинному покриві заплави представлений комплекс водної, прибережно-водної, болотної, лучної, лісової та чагарникової рослинності.

    У фауністичному аспекті територія заказника має виключно важливе значення, як місце існування водно-болотних птахів. Серед представників рослинного і тваринного світу Мурав’ївського зустрічається чимало червонокнижних видів, зокрема: півники сибірські, верба Старке, плавун щитолистий, лелека чорний, шуліка чорний, кулик-сорока.

    Варто зауважити, що територія заказника входить до складу Деснянського біосферного резервату програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» та є частиною об’єкту Смарагдової мережі.

    Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мурав’ївський» – чудове місце для відпочинку й саморозвитку, джерело творчого натхнення та екологічних знань.

    На жаль, у зв’язку із російською збройною агресією нині територія заказника не доступна для відвідувачів. Тож хай наше з вами палке бажання насолодитися неймовірними красотами Новгород-Сіверщини стане ще однією рушійною силою на шляху до Перемоги українського народу!

    Довідково. Ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мурав’ївський» оголошено Указом Президента України від 10.09.2019 № 679/2019 «Про території та об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення».

     
     
    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації
     
     

    Назад

     

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система