Анонси


    Назад

    ЗА ДОСВІДОМ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАПОВІДНИХ ТЕРИТОРІЙ – ДО ЧЕХІЇ

    Обмін досвідом та кращими практиками у сфері збереження цінних територій, а також вивчення євроінтеграційних процесів у природоохоронному законодавстві – з такою метою відбувся навчальний візит українських фахівців з питань розвитку і збереження природно-заповідного фонду до Чеської Республіки.

    Захід проведено за ініціативи чеської організації NESEHNUTÍ (Несегнуті). У робочому візиті взяла участь начальник управління заповідної справи та екологічного моніторингу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Віталіна Синіговець.

    Представники української делегації відвідали національний парк Шумава, заповідну територію Єзерських гір, карстове утворення під назвою Чеський карст та інші цінні природні території, що охороняються на рівні держави.

    Чехія – унікальна і дуже красива країна з неперевершеними ландшафтами та цікавим підходом до охорони природи. Це одна з небагатьох країн Евросоюзу, яка на всій території провела мапування видів флори, фауни та оселищ.

    До прикладу, в Чехії дуже довго не було вовків. Тож коли з Німеччини до чеського парку Шумава перейшло три десятки цих хижаків, їх охороняють і цінують – як ми зберігаємо червонокнижні види. Екологи проводять роз’яснювальну роботу з місцевим населенням про користь цих тварин, адже саме вовки регулюють чисельність оленів і кабанів, кількість яких значно збільшилась останніми роками, і це створює проблем лісівникам та селянам.

    У нацпарку Шумава ліс, вражений короїдом, відновлюється без санітарних рубок, вилучення деревини і штучних посадок. Самовідновлення і збереження біорізноманіття при цьому відбувається значно краще, ніж при здійсненні вибіркових рубок.

    Відновлення водно-болотних угідь в Чехії почалося в 1991 році з мапування боліт – наразі на 43 таких територіях проводиться ревіталізація.

    Під час поїздки до Мілавицького парку (колишній військовий полігон) українські екологи мали змогу поспостерігати за чотирма десятками зубрів. Крім зубрів, тут мешкають дикі коні та корови.

    На території Ізерських гір за ініціативи чеських астрономів створено «заповідник темряви». Причиною такої необхідності стало світлове забруднення,  що є не лише перешкодою для астрономічних спостережень, але й негативно впливає на довкілля та здоров'я людей. Наприклад, через ліхтарі, що перетворилися на цілодобовий шведський стіл для пташок, значно зменшується чисельність багатьох видів комах.

    Такі навчальні поїздки допомагають зрозуміти, що ми маємо змінювати у власній системі охорони біорізноманіття, оселищ та ландшафтів. Тож спробуємо використати досвід сусідів і разом працювати над збереженням заповідних територій і цінних природних комплексів.

     

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система