Анонси


    Назад

    14 ГРУДНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

    Відзначення щороку Всесвітнього дня енергозбереження підкреслює залежність суспільства від традиційних енергоресурсів, які є вичерпними, та наголошує на важливості розумного споживання енергії.

    Так, за даними ООН, якщо людство продовжить нинішні темпи споживання енергоресурсів, то до 2040 року буде необхідно вдвічі більше нафти і газу порівняно з наявними природними запасами.

    Як відомо, виробництво енергії призводить до забруднення довкілля, зокрема парниковими газами, що інтенсифікує процеси глобального потепління клімату.

    За останні 100 років середня температура Землі зросла майже на один градус (0,85 °C) – небагато. Проте цей факт підтверджує наближення кліматичної кризи: температура планети продовжує зростати.

    Таким чином, подія 14 грудня спрямована на інформування людей про зміну клімату, необхідність використання чистої енергії та заохочення зусиль щодо економії енергоресурсів.

    Альтернативою традиційним енергоресурсам є зелена енергетика – відновлювальні джерела енергії, невичерпні у природі: вітер, вода, сонце, земля, біосировина.

    Перспективним джерелом енергії є біогаз – результат зброджування рослинної сировини. За складом біогаз подібний природному метану, тому його доцільно використовувати для роботи теплових та енергетичних установок. Біопаливо – найперспективніший вид відновлювальної енергії, оскільки не передбачає вирощування сировини, а допомагає утилізувати наявні відходи.

    В Україні діє Закон «Про альтернативні джерела енергії», що засвідчує відновлення та «зелену» трансформацію енергетичної системи держави. Завдання України в рамках імплементації Угоди про асоціацію з Європейським союзом – стати лідером зеленої енергетики. Згідно із затвердженою стратегією, частка відновлювальних джерел енергії в Україні має скласти 25 % до 2030 року.

    На сьогодні в Україні трендом в енергозбереженні є вироблення біогазу. Даний напрям на профільному ринку знаходиться на третьому місці після сонячної і вітрової енергетики.

    Не менш актуальне питання – збереження електричної енергії. Сучасний тренд – перехід на використання led-ламп замість ламп розжарювання. Переваги led-ламп: мінімальне споживання електроенергії, тривалий термін служби, екологічно безпечні – не потрібна спеціальна утилізація.

    Енергоефективність сьогодні – комфорт у майбутньому.

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система