Анонси


    Назад

    У 2023 РОЦІ ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ ДОВКІЛЛЯ ЧЕРНІГІВЩИНИ ПЕРЕБУВАЛИ У МЕЖАХ НОРМИ

    Стан довкілля області, результати моніторингових досліджень та наслідки військової агресії – тематика питань, розглянутих на засіданні комісії з питань моніторингу довкілля Чернігівської області, яке відбулося сьогодні, 21 грудня в Чернігівській ОВА.

    Контроль за станом основних компонентів довкілля на Чернігівщині здійснюється на постійній основі – проводяться моніторингові дослідження повітря, поверхневих вод, питної води, вмісту радіонуклідів у сільськогосподарській та лісовій продукції тощо.

    Обмін екологічною інформацією між суб’єктами моніторингу відбувається на безоплатній основі. Координацію та узагальнення матеріалів здійснює Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації.

    – Важливою складовою в забезпеченні сталого розвитку будь-якого регіону є охорона та збереження стану його навколишнього середовища. Для своєчасного і якісного реагування на екологічні виклики та проблеми маємо здійснювати моніторинг довкілля системно і комплексно, – наголосила директор профільного департаменту Наталія Грудницька.

    За даними суб’єктів моніторингу, результати проведених цьогорічних досліджень свідчать про задовільний стан основних компонентів довкілля Чернігівщини. Практично всі показники – у межах гранично допустимих значень, перевищення фіксуються лише за вмістом діоксиду азоту у повітрі міста Чернігів. Серед основних причин такого забруднення – викиди автотранспорту та систем теплової енергетики.

    Окрім аналізу моніторингових показників навколишнього середовища, під час заходу мова йшла про дотримання санітарного законодавства на об’єктах водопостачання і водовідведення, ведення лісового господарства Чернігівської області в умовах воєнного стану та оцінку шкоди довкіллю від російської агресії.

    Наталія Грудницька також акцентувала увагу присутніх на інформуванні населення. Зокрема, вона зауважила, що вся екологічна інформація, в тому числі результати моніторингових досліджень оприлюднюються на офіційному сайті профільного Департаменту в рубриці «Стан довкілля», а також в соціальній мережі фейсбук, телегам-каналі, в ЗМІ та Інтернет-виданнях.

    Крім того, щороку Департаментом готується Екологічний паспорт Чернігівської області та Доповідь про стан навколишнього природного середовища в Чернігівській області, які також розміщені у вільному доступі на сайті Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА у відповідних тематичних рубриках.

    Зазначені екологічні видання містять інформацію про стан атмосферного повітря, водних, земельних ресурсів, рослинного, тваринного світу, природно-заповідного фонду, вплив господарської діяльності на довкілля, висвітлюють нагальні екологічні проблеми та пропозиції щодо шляхів їх вирішення.

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система