Анонси


    Назад

    ЩО РОБИТИ ТЕРИТОРІАЛЬНИМ ГРОМАДАМ З ВІДХОДАМИ ВІД РУЙНУВАНЬ?

    Чернігівщина – одна з найбільш постраждалих територій, яка зазнала масштабних руйнувань в перші місяці війни. З початку повномасштабного вторгнення в області утворилося вже більше 14 тис. тонн відходів від руйнувань будівель та споруд.

    Майже одразу після звільнення нашого регіону почалося розчищення територій. Частину утворених в області відходів від руйнувань власники та користувачі земельних ділянок, на яких були розміщені такі відходи, використали як вторинні матеріали або енергетичні ресурси: бетон та цегла – для ремонту пошкоджених і відновлення зруйнованих будівель та для підсипки пошкоджених доріг; деревина – для опалення приміщень.

    Аби зменшити негативний вплив на навколишнє природне середовище та здоров’я людей, у вересні 2022 року Урядом був затверджений Порядок поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків.

    Згідно з Порядком, одним з важливих етапів поводження з відходами від руйнувань є визначення місць тимчасового зберігання таких відходів.

    В умовах дії на території України правового режиму воєнного стану, рішення про розміщення місць тимчасового зберігання відходів від руйнування приймається обласною військовою адміністрацією.

    При цьому такі місця слід організовувати відповідно до вимог екологічної та пожежної безпеки, законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, а також з дотриманням необхідних санітарно-захисних зон, зокрема:

    • 2 кілометри – від об’єктів водного фонду;
    • 500 метрів – від житлової та громадської забудови, об’єктів соціальної інфраструктури;
    • 200 метрів – від сільськогосподарських угідь, доріг загального користування та залізничних шляхів загальної мережі;
    • 50 метрів – від лісів.

    Також серед вимог до організації місць тимчасового зберігання відходів руйнації – наявність твердої та рівної основи (покриття з бетону, асфальту чи ущільненого ґрунту).

    Крім того, у разі потреби має бути організоване відведення води, що утворюється внаслідок випадання атмосферних опадів; огороджено периметр такої ділянки; забезпечено освітлення території; облаштовано в’їзд та під’їзні дороги.

    На жаль, до цього часу продовжується війна з російським агресором, не припиняються обстріли та накопичуються нові відходи від руйнувань.

    Але маємо вживати заходів для мінімізації негативного впливу на довкілля та життєдіяльність населення.

    На сьогодні в області визначені 4 місця для тимчасового зберігання відходів від руйнувань у найбільш постраждалих внаслідок окупації російським агресором громадах – Іванівській, Киселівській, Киїнській і Новобілоуській.

     

    Департамент екології та природних ресурсів
    Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система