Анонси


    Назад

    11 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАПОВІДНИКІВ ТА НАЦІОНАЛЬНИХ ПАРКІВ

    На сьогодні заповідання, як механізм захисту скарбів природи, є ключовим завданням природоохоронної справи. Непорушені діяльністю людини ландшафти – безцінні осередки збереження та відтворення природних екосистем, регулятори енергетичного балансу Біосфери, джерела світоглядних орієнтирів суспільства.

    Серед найважливіших природно-заповідних об’єктів виділяють заповідники та національні парки.

    Заповідник – територія або акваторія, на якій зберігається в натуральному стані весь її природний комплекс. В Україні існує 5 біосферних заповідників: Асканія-Нова, Карпатський, Чорноморський, Дунайський та Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Також на території нашої держави є 19 природних заповідників загальною площею понад 160000 га.

    Одним з найстаріших є Кримський природний заповідник: основа закладена у 1913 році – «Заказник імператорських полювань». Перший заповідник на території сучасної України був створений 1886 року українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Цей природний резерват площею 22,4 га став тоді одним із перших в Європі під назвою «Пам’ятка Пеняцька».

    Національний природний парк на відміну від заповідників та природних резервів, де заборонена майже будь-яка діяльність людини, використовується для відпочинку туристів. Одним з найбільших у Європі є національний природний парк «Подільські Товтри» загальною площею 261316 га, розташований на теренах нашої держави. На території Чернігівщини є 3 національні природні парки. Серед них – Ічнянський, Мезинський, Залісся.

    Вперше День заповідників людство почало відзначати у 1997 році за ініціативою Всесвітньої організації дикої природи.

    Наразі природні екосистеми зазнають нищівного впливу діяльності людини. Збереження, примноження, дбайливе і раціональне використання дивовижних творінь природи – обов’язок не лише працівників природоохоронних установ, а й кожного жителя краю. Адже ми зберігаємо усе це для наших нащадків.

    Сьогодні екологічний календар нагадує нам про безцінні природні скарби і наголошує про їх збереження і охорону.

    Тож разом працюємо далі над розширенням заповідних територій та їх збереженням.

     

    Назад

     

    03 Липня 2024 08:00

    Картинки по запросу картинка міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

     

     
     

     
     
    Картинки по запросу Картинка сайт Еко-система